null Beeld Shutterstock / Marcos Mesa Sam Wordley
Beeld Shutterstock / Marcos Mesa Sam Wordley

Waarom je bij stressklachten vaker last hebt van nachtmerries

Droomde jij vannacht dat al je tanden uit je mond vielen? Werd je achterna gezeten door een huurmoordenaar en schoot je wakker op het moment dat hij je dreigde te vermoorden? Dan is het misschien goed om de komende dagen wat meer rust te pakken. Nachtmerries kunnen namelijk een voorteken zijn van stress.

Nachtmerries vinden voornamelijk plaats tijdens de rem-slaap. Tijdens dit slaapstadium zijn onze hersenen bijna net zo druk, snel en onregelmatig als ze overdag zijn. Nachtmerries bestaan vaak uit een extreem negatief, levendig verhaal dat gepaard gaat met hevige emoties als angst, boosheid, walging, afgunst of verdriet. Je brein maakt als het ware een mix van herinneringen en onverwerkte emoties en gebruikt daarbij vaak een vleugje fantasie.

Nachtmerrie of kwade droom?

Het grote verschil met een ‘gewone’, kwade droom, is dat je van een nachtmerrie wakker schrikt. "Van een nachtmerrie word je wakker omdat je lijf in staat van paraatheid komt en je ademhaling en hartslag versnellen. Bij een nare droom is dat niet zo", legt psychiater en psychoanalyticus Marc Hebbrecht uit. Uit diverse onderzoeken blijkt dat nachtmerries vaak gepaard gaan met stress. "Dat werkt twee kanten op: stress kan een nachtmerrie veroorzaken, maar een nachtmerrie kan ook stress teweegbrengen."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Verwerken van emoties

Een nachtmerrie kan iedereen overkomen. Ze helpen ons bij het verwerken van emoties die verbonden zijn met negatieve levenservaringen. Daardoor loop je meer risico op het krijgen van een nachtmerrie als je een stressvolle periode doormaakt. "Ben je overdag bijvoorbeeld meer gespannen door taken die je nog moet doen, dan wordt een alarmnetwerk in je brein geactiveerd om je hieraan te herinneren. De kans is groot dat die herinneringen in de nacht naar voren komen en gekoppeld worden aan angstige beelden", vertelt klinisch psycholoog Annette van Schagen. "Vooral mensen die slechter met stress kunnen omgaan, kunnen gemakkelijker een nachtmerrie krijgen."

Vicieuze cirkel

Daar staat tegenover dat, mensen die vaak last hebben van nachtmerries, ook meer last hebben van stress. Bovendien blijkt uit Amerikaans onderzoek dat mensen die slecht slapen door nachtmerries, op den duur steeds slechter met stress kunnen omgaan, wat uiteindelijk zorgt voor een vicieuze cirkel. "Hoe meer nachtmerries je hebt, hoe intenser ze zijn, hoe slechter je slaapt, hoe beroerder je je voelt en hoe minder goed je stress kunt hanteren”, zegt Van Schagen. "Dat zorgt weer voor een toename van nachtmerries, en zo begint het riedeltje opnieuw."

Geen reden tot paniek

Toch is een nachtmerrie volgens Van Schagen niet direct iets om je zorgen over te maken. “Meestal is er niks aan de hand, maar het kan een stresssignaal zijn. Dan is het wel goed om iets aan je stressniveau te doen. Dat verkleint ook de kans op chronische stress én terugkerende nachtmerries. Maar als de nachtmerrie blijft bestaan, terwijl de stress over is, dan kan een nachtmerrie een gewoonte zijn geworden. In dat geval kan een deskundige helpen om van de herhalende nachtmerrie af te komen."

Lees ook

Heb je weleens last van een schok als je in slaap valt? Hier komt het door

Bron| Nu.nl, Slaapproblemen.org, Metro

beeld| iStock

Redactie MargrietShutterstock / Marcos Mesa Sam Wordley

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden