null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je bij huidkanker in de toekomst door je huisarts geholpen wordt

Huidkanker is in Nederland de meest voorkomende kankersoort. En het aantal nieuwe patiënten stijgt nog altijd. Onderzoekers van het Integraal Kankercentrum Nederland verwachten dat het aantal nieuwe gevallen de komende jaren zelfs stijgt van 70.000 naar 90.000 per jaar!

Omdat dermatologen verwachten dat ze al die nieuwe patiënten niet kunnen behandelen, hebben ze de hulp in geroepen van huisartsen.

Huidkanker behandelen bij huisarts

Het aantal nieuwe huidkankerpatiënten stijgt zo snel, dat dermatologen verwachten de hoeveelheid patiënten in de toekomst niet meer aan te kunnen. Huisartsen en dermatologen van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, het Radboudumc, de Mauritskliniek in Nijmegen en het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer zijn daarom begonnen met een landelijke proef. Tijdens die proef worden huisartsen aangesteld om verdachte plekjes te beoordelen en eventueel te behandelen. “We zien nu al dat dankzij de nieuwe aanpak het aantal onnodige doorverwijzingen naar het ziekenhuis met ruim tien procent is gedaald”, zegt Satish Lubeek, dermatoloog van het Radboudumc. Wanneer de proef slaagt, wordt de aanpak mogelijk in heel Nederland ingevoerd.

Alleen lichte gevallen

Huisartsen in de regio’s Nijmegen en Boxmeer zijn de afgelopen periode bijgeschoold om zelf verdachte te plekjes te onderzoeken. “Bij een vermoeden van een basaalcelcarcinoom (de minst gevaarlijke vorm van huidkanker, red) op romp of ledematen gaan we zelf het risico inschatten”, vertelt huisarts Carla Nij Bijvank aan het AD. Gevallen met een laag risico worden door de huisarts zelf behandelt. Is er het vermoeden van een melanoom of een andere risicovolle vorm van huidkanker? Dan wordt de patiënt wel doorgestuurd naar de dermatoloog.

Wegsnijden of chemocrème

Wanneer er sprake is van huidkanker, is dat in veel gevallen een basaalcelcarcinoom. “Het basaalcelcarcinoom zaait zelden uit, maar het gezwel blijft onderhuids woekeren”, legt dermatoloog Hans Alkemade uit. Toch is behandeling volgens hem noodzakelijk. “Doe je niks, dan treedt verandering en verlies van weefsel op en kan uiteindelijk bijvoorbeeld een neusamputatie nodig zijn”. De behandeling door de huisarts bestaat uit: een kleine operatieve ingreep, het aanstippen met vloeibare stikstof of het smeren met een chemocrème.

Uitzondering

Hoewel de huisarts dus in de meeste gevallen van een basaalcelcarcinoom overgaat tot behandeling, is er wel een uitzondering. Wanneer deze vorm van huidkanker zich in het gezicht bevindt, wordt de patiënt als nog doorgestuurd naar de dermatoloog. Dit omdat het correct behandelen en voorkomen van verminking extra deskundigheid vereist.

Lees ook

Deze vorm van kanker komt in ons land steeds meer voor

Bron| AD

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden