null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je beter naar de dokter kunt gaan als je reuk minder wordt

Een verminderde reuk is een veelvoorkomend symptoom bij verkoudheid. Maar wanneer je op latere leeftijd merkt dat je zonder enige aanleiding minder goed kunt ruiken, kun je toch beter even langs de huisarts gaan. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat dit een heel onheilspellend voorteken kan zijn…

Uit een Zweeds-Amerikaanse studie waarover onlangs werd gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Annals of Internal Medicine blijkt dat een plotseling slecht reukvermogen gelinkt is aan een hoger risico op overlijden.

Serieus onderzoek

Het klinkt misschien als een broodjeaapverhaal, maar helemaal onverwacht is deze uitkomst niet. Een paar jaar geleden bleek uit onderzoek al dat een slecht reukvermogen een voorteken zou kunnen zijn van de ziekte van Parkinson en dementie. Daarnaast bestond het vermoeden dat een slecht reukvermogen een aanwijzing kan zijn voor andere ziekten en aandoeningen.

De Zweedse en Amerikaanse onderzoekers baseren hun onderzoeksresultaat op een grootschalig onderzoek onder 2.289 proefpersonen van tussen de 71 en 82 jaar oud. De deelnemers moesten geurtests met twaalf verschillende luchtjes uitvoeren. Vervolgens werden de ouderen ingedeeld in verschillende groepen op basis van hun reukvermogen. Zo konden ze goed, matig of slecht ruiken. Vervolgens hielden de wetenschappers dertien jaar lang allerlei gezondheidsgegevens van en over de personen bij.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Schokkende conclusie

Het resultaat was schokkend: ouderen met een slecht reukvermogen hadden 46 procent meer kans om binnen tien jaar te overlijden. Daarnaast bleek dat dit risico het grootst was bij de groep personen die aan het begin van het onderzoek nog volledig gezond was. Andere factoren, zoals leefstijl, afkomst en demografische factoren, konden volgens de wetenschappers in het onderzoek worden uitgesloten.

Mysterie ontrafelen

Wat de exacte oorzaak van het verhoogde risico is, durft het wetenschappelijk team niet te zeggen. Hoofdonderzoeker Honglei Chen hoopt in de toekomst meer onderzoek te kunnen doen om het mysterie te ontrafelen. “Een slecht reukvermogen kan een signaal zijn dat iemands gezondheid achteruitgaat. Ik raad ouderen dan ook aan hun reukvermogen routinematig bij een dokter te laten testen,” verklaart Chen.

Lees meer

Opvallend: orale seks verkleint de kans op een miskraam

Bronnen| Annals of Internal Medicine, nu.nl

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden