Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je beter in een zo donker mogelijke ruimte kunt slapen

slapen-kunstlicht.jpg

Lees jij graag nog even een boek of kijk je televisie in bed voor je gaat slapen? Vergeet dan niet om je nachtlampje of je televisie op tijd uit te zetten. Volgens Amerikaanse onderzoekers lopen vrouwen die gaan slapen met kunstlicht aan, een groter risico om aan te komen en overgewicht te ontwikkelen dan vrouwen die in het donker slapen.

Onderzoekers van het Amerikaanse National Institute of Environmental Health Sciences (vergelijkbaar met het RIVM) bekeken de gegevens van 43.722 Amerikaanse vrouwen tussen de 35 en 74 jaar.

Twee metingen

Aan het begin van het onderzoek verzamelden de onderzoekers gegevens zoals gewicht, lengte, taille en heupomtrek, en body mass- indexmetingen van de vrouwen. Vervolgens moesten de vrouwen een vragenlijst invullen over hun slaapgewoontes. Zo moesten de vrouwen aangeven of ze sliepen zonder licht, met een klein nachtlampje in de kamer, met licht van buiten de kamer of met een televisie in de kamer. Na vijf jaar werden alle vrouwen opnieuw opgemeten om hun gewicht en BMI te bepalen.

Vijf kilo zwaarder

Toen de wetenschappers alle informatie vervolgens gingen analyseren, kwamen ze tot de conclusie dat vrouwen die met licht of de televisie aan slapen, gemiddeld vijf kilo meer aan waren gekomen tijdens de onderzoeksperiode, dan de vrouwen die in het donker sliepen. Daarnaast hadden ze 22% meer kans op overgewicht (BMI tussen 25 en 29,9) en 33% meer kans op obesitas (BMI boven de 30). Hoe lichter de kamer van de slapers was, hoe sterker het verband volgens de onderzoekers was.

Kleine kanttekening

Toch stellen critici dat het onderzoek wel beperkingen heeft. Zo is er wel duidelijk een relatie aangetoond, maar wil dit onderzoek nog niet zeggen dat kunstlicht tijdens de slaap per se overgewicht veroorzaakt. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen dat de extra kilo’s het gevolg zijn van een slechte nachtrust en niet direct van het licht. Dat betekent volgens onderzoeker Chandra Jackson niet dat de resultaten niks opleveren. “Kunstlicht tijdens het slapen is soms onvermijdelijk, bijvoorbeeld voor mensen die in een stedelijke omgeving wonen. Straatverlichting, neonreclames en andere lichtbronnen kunnen de aanmaak van het slaaphormoon melatonine onderdrukken. En eerder onderzoek heeft uitgewezen dat dat het risico op gezondheidsaandoeningen zoals obesitas kan verhogen.”

Lees ook
Afvallen? Probeer dan dít aantal uren per nacht te slapen

Bron| JAMA, Science Daily, National Institute of Environmental Health Sciences
Beeld| iStock

Ook interessant