null Beeld

Waarom je beter geen water met prik kunt drinken als je wilt afvallen

Water met prik bevat geen calorieën, dus denk je waarschijnlijk dat het geen kwaad kan om dit te drinken als je wilt afvallen. Dat blijkt helaas niet waar te zijn, zegt een Britse onderzoeker. Het kan jouw gewichtsverlies zéker wel in de weg staan.

Je zou door zo’n glaasje bruisend water zelfs méér gaan eten. Hoe dat precies werkt, leggen we uit.

Onderzoek naar invloed koolzuur

De Britse hoogleraar Biowetenschappen, James Brown, deed onderzoek naar de invloed van koolzuur in drankjes op je hongergevoel. Krijg je meer honger door water met prik, blijft het gelijk óf zit je juist eerder vol, als je bruisend water gedronken hebt? Om dit te onderzoeken, vroeg hij deelnemers om eerst tien uur lang te vasten, waarna ze allemaal een boterham met kaas kregen, met daarin exact hetzelfde aantal calorieën.

Hongerhormoon

Een uur laten kregen de deelnemers iets te drinken. Er waren vijf verschillende opties qua drankjes: een glas frisdrank met suiker en prik, een glas light frisdrank met prik, een glas frisdrank zónder koolzuur, een glas bruisend water of een glas gewoon kraanwater. Tien minuten later onderzocht Brown de deelnemers, waarbij hij vooral keek naar het ghreline-gehalte in hun lichaam. Dit is ons hongerhormoon; de stof die onze maagwand aanmaakt en waardoor we een hongergevoel krijgen. Vervolgens hielden ze de rest van de dag een eetdagboek bij.

Lees ook: Afvallen? Wandelen werkt uiteindelijk vaak beter dan hardlopen

120 calorieën extra

En wat bleek? Deelnemers die een drankje met prik hadden gedronken, hadden een ghreline-gehalte dat maar liefst vijftig procent hoger lag, dan bij mensen die een drankje zonder koolzuur kregen. Ook aten mensen, die een water of frisdrank met koolzuur gehad hadden, meer: zo’n 120 calorieën extra. Of er al calorieën of suikers in het drankje zaten maakte niet uit; water met prik zorgde voor net zo veel extra trek als een glas frisdrank met koolzuur. Volgens onderzoeker Brown zijn er twee redenen voor de toename van honger, na het drinken van een koolzuurhoudende drank. Ten eerste zou de koolstofdioxide die gebruikt wordt de cellen in je maag stimuleren, waardoor er extra van het hongerhormoon ghreline aangemaakt wordt. Daarnaast kan je buik extra opgeblazen voelen door prik in deze drankjes, wat cellen ook activeert om meer van hetzelfde hormoon te maken.

Afvallen

Terwijl er dus helemaal geen calorieën zitten in water met prik, kun je het dus beter even laten staan als je wat gewicht kwijt wilt raken. Hoewel 120 calorieën extra misschien geen enorme hoeveelheid is, kan het wél invloed hebben op hoeveel je afvalt. Zeker als je élke dag bruisende drankjes drinkt, want dan kan het ervoor zorgen dat je ongemerkt meer dan 800 calorieën extra eet in één week. Volgende keer tóch maar gewoon kiezen voor kraanwater, als je wilt afvallen.

Artikelen van margriet.nl gratis in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Vriendin, BBC

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden