null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je beter geen belangrijke beslissingen kunt nemen op een lege maag

We hoeven je vast niet meer te vertellen dat het een slecht idee is om boodschappen te doen wanneer je trek hebt.  Maar wist je dat een hongerig gevoel invloed heeft op álle beslissingen die je neemt? Het geldt dus niet alleen voor de inhoud van je boodschappenmandje…

Sterker nog, belangrijke beslissingen kun je maar beter helemaal uitstellen tot vlak na een maaltijd.

Ongeduldig

Een hongerig gevoel zorgt er voor dat de besluitvorming van mensen aanzienlijk verandert. Dat zegt de Australische psycholoog Benjamin Vincent van de Universiteit van Dundee in het wetenschappelijke vakblad Psychonomic Bulletin & Review. “Het zorgt er voor dat je ongeduldig wordt, waardoor je geneigd bent genoegen te nemen met een kleine beloning die eerder arriveert dan een grotere belofte op een later tijdstip.”

Experiment

Vincent baseert zijn bevindingen op een onderzoek onder vijftig proefpersonen (28 vrouwen en 22 mannen) met een gemiddelde leeftijd van 21,7 jaar. Alle proefpersonen moesten vragen beantwoorden met betrekking tot eten, geld en andere beloningen. De enquêtes werden op twee momenten gehouden: wanneer de deelnemers net gegeten hadden en opnieuw wanneer ze een maaltijd hadden overgeslagen.

Voedselgerelateerde beloning

Wat bleek? De proefpersonen die een maaltijd hadden overgeslagen en dus trek hadden, waren geneigd om genoegen te nemen met minder rijkelijke beloningen. Volgens de psycholoog kan dat belangrijke gevolgen hebben, bijvoorbeeld op financieel vlak of bij grote persoonlijke beslissingen. Daarnaast bestaat volgens hem het gevaar dat mensen die honger lijden als gevolg van armoede daardoor beslissingen kunnen nemen die hun situatie juist verslechteren. "Een lege maag zorgt ervoor dat de voorkeuren van mensen drastisch veranderen. Ze kiezen sneller voor oplossingen op de korte termijn. Dit aspect van menselijk gedrag kan mogelijk door marketeers worden uitgebuit, dus het is belangrijk dat mensen weten dat hun voorkeuren kunnen veranderen als ze honger hebben.”

null Beeld

Dus heb je een belangrijke knoop om door te hakken? Eet dan eerst even iets. Maak bijvoorbeeld een heerlijk recept uit het Margriet-kookboek.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Science Daily, SpringerLink

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden