Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je beschimmeld eten niet altijd hoeft weg te gooien

beschimmeld-eten.jpg

De meeste mensen moeten er niet aan denken om iets met schimmel te eten. Zodra ze ergens een groen plekje zien, gaat het voedsel meteen de prullenbak in. Maar wist je dat in veel gevallen het wegsnijden van de schimmel genoeg is?

De meeste voedingsmiddelen zijn namelijk nog gewoon eetbaar, ook als er schimmel op zit.

Nuttige schimmels

Denk bijvoorbeeld aan truffels, champignons, paddenstoelen, brie en blauwschimmelkazen: dat zijn allemaal voedingsmiddelen die  je ondanks de schimmels met een gerust hart kunt eten. Sommige schimmels zijn nuttig of zelfs onmisbaar om bijvoorbeeld wijn te maken of worst te drogen. De niet-eetbare schimmels vormen zich op voedsel dat bederft.

Waarom gevaarlijk

Volgens de Amerikaanse Food Safety and Inspection Service kunnen sommige van die schimmels gevaarlijk zijn. Zo kunnen ze allergische reacties, ademhalingsproblemen en voedselvergiftiging veroorzaken. Dat komt door de stof mycotoxine. Bepaalde typen van dat gif kunnen kankerverwekkend zijn. Mycotoxinen worden voornamelijk aangetroffen in appels, selderij en druivensap, maar ook in kruiden, noten en granen. Ze verdwijnen niet door voedsel te koken.

Dit gooi je direct weg

Als je schimmel aantreft op een van deze voedingsmiddelen, kun je het beter weggooien.

  • Kliekjes zoals stukjes vlees, stoofschotels en stamppotten, maar ook gekookte rijst of pasta.
  • Brood, koekjes, gebak, ook als het minimaal is. Schimmel kan bij droog, poreus voedsel namelijk verder zijn verspreid.
  • Groenten en (zacht) fruit met een hoog vochtgehalte, zoals komkommers, perziken en tomaten. Schimmel kan verder onder het oppervlak zitten.
  • Vleeswaren. Niks wegsnijden, gewoon alles weggooien.
  • Schimmelkazen blijven eetbaar, tenzij de schimmel niet bij het fermentatieproces hoort. Dat is soms bij brie en camembert het geval.
  • Zachte kazen, zoals roomkaas en hüttenkäse, maar ook plakjes of geraspte kaas.
  • Yoghurt en zure room. Schimmels kunnen diep doordringen en de kans op bacteriegroei is groter.
  • Jams en compotes (appelmoes). Niet uitscheppen. Schimmels kunnen giftige mycotoxinen produceren.
  • Noten, pindakaas of andere notenpasta’s, maar ook peulvruchten. Het risico op schimmel is hoog bij voeding gemaakt zonder conserveermiddelen. Gooi die met verpakking en al weg.

Dit mag je wegsnijden

Als je schimmels hebt op een van deze voedingsmiddelen, dan is wegsnijden voldoende.

  • Groenten en (hard) fruit met een relatief laag vochtgehalte. Denk aan kool, wortel en paprika. Kleine plekken kunnen worden weggeschild of afgesneden. Ronde plekken op bijvoorbeeld sinaasappels ruim afsnijden (2,5 cm).
  • Harde kaas. De schimmel groeit alleen aan de buitenkant. Ruim wegsnijden (2,5 cm). Als het product niet goed is verpakt, kan ook bacteriegroei ontstaan.
  • Blauwschimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en stilton behandelen als harde kaas. Ruim wegsnijden (2,5 cm).
  • Gedroogde worst of gedroogde ham. Schimmel is normaal op deze houdbare producten. Eventueel plekjes wegsnijden of afborstelen.

Bron | AD |
Foto | iStock |

Ook interessant