null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je beddengoed kortademigheid kan veroorzaken

Met dit weer is de verleiding groot om je helemaal in je donzen dekbed te hullen. Maar Amerikaanse doktoren waarschuwen nu dat dit minder onschuldig is dan het lijkt. Onlangs meldde zich een patiënt die een longontsteking had, veroorzaakt door zijn dekbed.

Volgens de artsen is de aandoening te wijten aan een bekende overgevoeligheidsreactie die ontstaat door het inademen van veren en uitwerpselen van vogels.

Kortademigheid

De Amerikaanse artsen deelden onlangs hun verhaal in het vakblad BMJ Case Reports. Hierin vertelt longarts dr. Owen Dempsey over een 43-jarige niet-rokende man die naar zijn huisarts ging. De man had al drie maanden last van kortademigheid, vermoeidheid en voelde zich onwel. In eerste instantie dacht de huisarts dat de symptomen werden veroorzaakt door een infectie aan de lager gelegen luchtwegen. De man kreeg medicijnen en voelde zich korte tijd wat beter.

Nieuw dekbed

Maar kort daarop ging het weer bergafwaarts. "Twee maanden na het begin van de symptomen was ik niet meer in staat om meer dan een paar minuten achter elkaar te staan of te lopen zonder het gevoel te hebben dat ik flauw zou vallen", vertelt de patiënt (die niet bij naam genoemd wil worden). "Als ik naar boven wilde lopen om naar bed te gaan, kostte me dat een half uur." Omdat de bloedtest en röntgenfoto niks opleverden, besloot de huisarts hem door te verwijzen naar een gespecialiseerd arts in het ziekenhuis. Hier verdiepte dokter Dempsey zich in de persoonlijke situatie van de man en hoorde dat hij onlangs een nieuw dekbed had gekocht. Hij was daarbij van een synthetisch naar een verendekbed overgestapt.

Topje van de ijsberg

Uit de testresultaten bleek vervolgens dat de man ongewoon hoge antilichamen had tegen bepaalde eiwitten van vogels, waaronder duiven en papegaaien. Bovendien toonden verdere scans een patroon in de longen aan dat duidde op een overgevoeligheidsreactie. Daarnaast bleek de aandoening zijn longfunctie aanzienlijk te hebben aangetast. Hoewel dit de eerste 'dekbedlong' was die dr. Dempsey ooit aantrof, vermoedt hij dat er meer patiënten zijn met deze aandoening. "Ik vermoed dat dit het topje van een ijsberg is", aldus Dempsey. "Ik denk dat er veel blootstellingen zijn, maar omdat zowel arts als patiënt er niet bewust van zijn, worden veel gevallen genegeerd."

Nieuwsgierig blijven

Dr. Dempsey adviseerde de man om het dekbed gelijk bij het grofvuil te zetten, zijn schoorsteen en zolder op vogels te controleren en ervoor te zorgen dat eventuele schimmel in het huis werd behandeld. Binnen een maand na het afwerpen van het verendekbed, vertoonde de man duidelijke verbeteringen. Na zes maanden was hij weer volledig hersteld. De arts roept andere doktoren op om altijd alert te blijven en zich te verdiepen in de geschiedenis van de patiënt. Er zijn volgens hem namelijk meerdere activiteiten die een dergelijke overgevoeligheidsreactie kunnen uitlokken.

Lees ook

Zo kun je je winterdekbed het beste opbergen

Bron | The Guardian

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden