Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je altijd nét ziek wordt als je op vakantie gaat

ziek-vakantie.jpg

Hoofdpijn, keelpijn en gesnotter: het zijn symptomen die altijd op de kop lijken te steken zodra je vakantie van start gaat. Maar is dit puur toeval of is er meer aan de hand?

Volgens Ad Vingerhoets, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg, is het ziek worden in de vakantie zeker geen toeval. Sterker nog: het zijn vaak dezelfde mensen die door zo’n ‘vakantiegriepje’ worden geveld. Deze mensen zijn vaak in twee groepen te verdelen:

Vage pijntjes en vermoeidheid

De eerste groep bestaat uit mensen die last hebben van vage pijntjes en vermoeidheid. Zij worden zich hiervan pas écht bewust, op het moment dat ze vakantie hebben, omdat ze niet langer worden afgeleid door hun drukke werkschema’s.

Drukke agenda’s en veel stress

De tweede groep bestaat uit mensen met koorts en (symptomen van) griep. Mensen die tot deze groep behoren hebben vaak heel drukke, stressvolle agenda’s. Als je voortdurend gestrest bent, maakt je lichaam continu adrenaline aan; zelfs ’s nachts wanneer je lichaam eigenlijk moet rusten. Dat kan invloed hebben op je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor ziekte op momenten van ontspanning, zoals in de vakantie.

Kun je het voorkomen?

Er is gelukkig ook goed nieuws: zo’n vakantiegriepje is namelijk te voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat je voor je vakantie op zoek gaat naar een betere balans tussen hard werken en ontspannen. In plaats van vrijdagavond over te werken om alles af te krijgen, is het beter om je werk over de hele week te verspreiden, zodat je vrijdagavond iets ontspannends kunt doen. Daarnaast kan het helpen om tijdens je vakantie of in het weekend hetzelfde ritme aan te houden. Ga niet ineens heel laat naar bed of drink niet ineens veel minder koffie. Zo wordt de overgang tussen beide situaties minder ingrijpend.

Bron | Hln.be |
Foto | iStock |

Ook interessant om te lezen

Ook interessant