null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je altijd goed de rest van je lichaam moet checken bij een tekenbeet

Ben jij van plan om komend Pinksterweekend lekker het bos in te gaan voor een wandeling? Vergeet dan niet om jezelf (én je wandelpartners) na afloop goed te controleren op een tekenbeet. En wanneer je er eentje hebt ontdekt, kun je maar beter even goed verder zoeken. Uit cijfers van het RIVM blijkt namelijk dat een op de vijf mensen met een tekenbeet meer beten hebben.

In de maanden juni en juli is het risico op een tekenbeet bovendien het grootst. Het instituut houdt via de website tekenradar.nl bij op welke plaatsen de beestjes het vaakst voorkomen.

Extra uitkijken in bepaalde provincies

Elk jaar worden er op tekenradar.nl tienduizenden meldingen gedaan van de kleine beestjes. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu komen teken in ons hele land veel voor, maar er zijn gebieden waar je extra goed moet opletten. Zo staat het bosrijke Gelderland op plek nummer één. Bijna een kwart van alle meldingen wordt in die provincie gedaan. Ook wanneer je naar Noord-Brabant of Noord-Holland gaat, is het opletten. “Ongeveer de helft van alle meldingen per jaar wordt in deze twee maanden op tekenradar.nl gemeld", zegt Kees van den Wijngaard van het RIVM. “In de meeste gevallen gaat het om één beet, maar bijna een op de vijf mensen meldt er twee of meer.”

Ziekte van Lyme

Elk jaar bijten meer dan een miljoen teken iemand in Nederland. Bij 27.000 mensen per jaar veroorzaakt een tekenbeet de ziekte van Lyme. Een aandoening die zeer ernstig kan zijn als ze niet op tijd wordt ontdekt. De eerste symptomen van Lyme zijn rode kringen rondom de tekenbeet. Daarnaast kan de ziekte gewrichts-, huid- en zenuwklachten opleveren. Wanneer de ziekte wel op tijd wordt behandeld, is ze goed te genezen met antibiotica. Bij vermoedens van Lyme is het dus altijd zaak om zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts.

Warme plekken

Naast de ziekte van Lyme kunnen de beestjes ook andere ziekteverwekkers overdragen. Teken kunnen zich overal in de huid vastbijten, maar zitten voornamelijk op warme lichaamsplekken zoals liezen, knieholtes, oksels, de bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Heb je een teek gevonden? Verwijder hem dan zo snel mogelijk met een tekentang.

Lees ook

Mijn verhaal: ‘Ik verloor mijn zoon door een tekenbeet’

Bron| RIVM

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden