null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je als geheelonthouder ook alcohol in je lijf kunt hebben

Ook als je nog nooit een druppel alcohol hebt gedronken, kan het toch zijn dat je niet helemaal nuchter bent. Uit onderzoek van Chinese wetenschappers blijkt namelijk dat bepaalde bacteriën in onze darmen ook alcohol kunnen produceren. En dat heeft mogelijk verstrekkende gevolgen..

Bacteriën in darmflora

Hoewel er al langer een vermoeden bestond dat bacteriën in onze darmflora alcohol kunnen produceren, is het wetenschappers van de Capital Medical University in Peking voor het eerst gelukt dit te bewijzen. “Het verbaasde ons vooral dat de bacteriën zoveel alcohol kunnen produceren”, vertelt hoofdonderzoeker Jing Yuan in een persbericht.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Leververvetting

De onderzoekers analyseerden de ontlasting van twee groepen proefpersonen. De eerste groep bestond uit gezonde patiënten zonder leveraandoening. De tweede groep bestond uit patiënten met niet-alcoholische leververvetting. Een leveraandoening die in de westerse samenleving veel voorkomt. Bij een deel van de patiënten is overmatig alcoholgebruik de oorzaak, maar veel vaker ontstaat de ziekte door te veel eten en te weinig lichaamsbeweging. Bij leververvetting ontstaan er vetdruppels op de lever, die uiteindelijk kunnen leiden tot ernstige leverschade en hart- en vaataandoeningen.

Niet dronken

Bij 60 procent van de patiëntengroep werd een bacteriegroep gevonden die bij deze groep mensen een grote hoeveelheid alcohol bleek te produceren. In de gezonde controlegroep had maar 6 procent van de proefpersonen de betreffende bacterie. Volgens professor Yuan en zijn team is daarbij het bewijs geleverd dat ook de niet-alcoholische variant van leververvetting door alcohol kan worden veroorzaakt, ook al drinkt de patiënt niks. Hoewel de artsen verrast waren door de hoeveelheid alcohol die de bacterie produceerden, moeten we er ons volgens maag-darm-lever arts Maarten Tushuizen niet te veel van voorstellen. ”Dat het lichaam zelf alcohol aanmaakt, betekent niet dat patiënten licht beschonken rondlopen”, zegt Tushuizen. “Het gaat niet om hoeveelheden waar je dronken van wordt. Maar het is wel een gestage stroom, die jaar in jaar uit de lever onder druk zet.”

Meer bacteriën

Darmbacteriën kunnen bovendien per bevolkingsgroep verschillen. Volgens Max Nieuwdorp, hoogleraar inwendige geneeskunde in het Amsterdam UMC zal de de bacterie uit het Chinese onderzoek bij Nederlanders weinig worden aangetroffen. Wel laat hij aan de Volkskrant weten dat er vermoedelijk meer alcoholproducerende darmbacteriën betrokken zijn bij het ontstaan van leververvetting.

Lees ook

Deze 3 lichamelijke klachten kunnen wijzen op leververvetting

Bron| Volkskrant, vakblad Cell Metabolism

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden