Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

4 redenen waarom zwemmen zo gezond is voor je

zwemmen.jpg

Misschien doe je het al, en anders moet je er maar eens over nadenken: zwemmen. Regelmatig baantjes trekken biedt namelijk nogal wat voordelen. Welke? Margriet heeft ze op een rijtje gezet! 

Goed voor de spieren

Als je last hebt van je spieren biedt zwemmen een uitkomst. Dit komt doordat je in het water geen last hebt van de zwaartekracht en de schokbelasting in het water minimaal is. Voor mensen met reuma, rug- en rsi-klachten biedt zwemmen dan ook veel voordelen. Na een kwartier in het water ontspannen de spieren zich. Hierdoor kun je je vloeiender bewegen en voel je je ontspannen. Daarnaast verlicht het de pijn en verstevigt het de houdingsspieren.

Ontspanning

Als je last hebt van stress en gespannen spieren is zwemmen een goede oplossing. Bewegen in water heeft namelijk een ontspannen werking op de geest, waardoor stress wordt verminderd. Je zult zien dat je na afloop ontspannen het zwembad uit stapt.

Afvallen

Wanneer je wilt afvallen, is het belangrijk dat je daarbij sport. Korte explosieve sporten, zoals fitness en hockey, zijn dan minder geschikt. Je lichaam verbrandt dan namelijk koolhydraten in plaats van vetten. Die verbrand je wél door aan duursport – bijvoorbeeld wandelen, hardlopen, fietsen en zwemmen – te doen. Hoeveel calorieën je uiteindelijk met zwemmen verbrandt, heeft te maken met hoe lang je gaat zwemmen en hoe vaak.

Huidaandoeningen

Zoek in de zomer ook vooral het zoute zeewater op! Dat is namelijk rijk aan magnesium, dat ervoor zorgt dat het vochtgehalte van je huid op peil blijft. Ook blijkt uit onderzoek dat zeewater goed is voor sommige huidaandoeningen, zoals psoriasis. Het zout en de kaliumchloride in het water zijn voordelig voor de huid en versnellen het genezingsproces. Eveneens zouden kinderen met eczeem baat hebben bij zwemmen in de zee.

Bron | gezondheidsnet.nl
Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant