null Beeld

Waarom is kauwen belangrijk?

Door de komst van smoothies, drinkfruit en drinkontbijt kauwen we steeds minder op ons eten. Maar het is juist erg belangrijk om te kauwen, want kauwen voorkomt gaatjes en is goed voor onze spijsvertering. En daarnaast heeft het nog meer voordelen.

Spijsvertering

Goed kauwen is belangrijk voor de spijsvertering. Het moment waarop je begint met kauwen zet de spijsvertering al in werking. In deze fase wordt onze voeding geanalyseerd en de smaak en structuur die je dan opmerkt, wordt doorgestuurd naar de hersenen.

Verzadiging

Een andere belangrijke reden is dat als we niet kauwen of te snel kauwen, we sneller weer trek krijgen. Onze hersenen krijgen hierdoor geen tijd om histamine aan te maken, een verzadigingshormoon dat 15 tot 20 minuten na de eerste hap vrijkomt. Hierdoor krijgen we onnodig eerder trek en eten we meer dan we nodig hebben.

Goed voor gebit

Kauwen is ook goed voor ons gebit. Want hierdoor versterken we de kauwspieren en de kaken, en daardoor ook het gebit. Zacht voedsel, zoals smoothies, blijft makkelijker aan het glazuur plakken, wat weer de kans op gaatjes en tandsteen vergroot. Ook tast slecht kauwen de aanmaak van speeksel aan. En juist speeksel is belangrijk om het gebit te reinigen.

Tegen dementie

Bij ouderen met dementie is er een positief verband tussen het kauwvermogen en het geheugen. Wie beter kan kauwen, functioneert beter. Dat blijkt uit onderzoek van Roxane Weijenberg, die hierop eind december 2013 bij de Vrije Universiteit in Amsterdam promoveerde. Om goed te kunnen kauwen zijn twee dingen nodig: een gezonde, pijnvrije mond en voedsel van een normale tot harde consistentie (dus geen vla of kauwgom). Een goede mondverzorging is dus eveneens belangrijk.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden