Waarom in déze volgorde eten kan helpen als je wilt afvallen  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom in déze volgorde eten kan helpen als je wilt afvallen

Wil je wat kilo’s kwijt, dan weet je ongetwijfeld dat onder andere gezond eten en voldoende bewegen heel belangrijk zijn. Nu blijkt uit diverse onderzoeken dat er nog een bepalende factor is: de volgorde waarin je jouw maaltijden eet.

Of je eerst koolhydraten eet of juist begint met je vezelrijke groente, maakt dus echt een verschil.

Volgorde van eten

Natuurlijk wordt er al jaren onderzoek gedaan naar de invloed van voeding op ons gewicht. Maar dat niet alleen wat we eten belangrijk is, maar ook de volgorde waarin we het eten, is een ontdekking uit de afgelopen vijf jaar. Het klinkt misschien gek: uiteindelijk eet je toch dezelfde hoeveelheid, van dezelfde producten? Dat het een rol speelt, ligt aan je bloedsuikerspiegel. De bloedsuikerspiegel is de hoeveelheid glucose die in je bloed zit: de suikers die je lijf omzet in energie om te verbranden.

Beginnen met vezels

De Duitse biochemicus Jessie Inchauspé is een van de wetenschappers die deze ontdekking deed. Zij onderzoekt welke chemische processen in ons lichaam invloed hebben op hoe we ons voelen ons gewicht, en ontdekte dat het glucoseniveau daar een belangrijke van is.

En hoe kun je die beïnvloeden? Door in de ‘juiste’ volgorde te eten, vertelt ze in de Duitse krant FAZ. En die juiste volgorde begint met de voedingsvezels. Dan kun je dus het beste starten met de groenten die op je bord liggen. Vervolgens is het belangrijk om de eiwitten en vetten te eten, en dan als laatste pas te beginnen aan de koolhydraten.

Meer vet verbranden

Dat dit goed werkt, komt volgens Inchauspé zo: “De vezels vertragen de afbraak en absorptie van glucose die daarna in de maag komt, waardoor de glucosepiek lager is. Alle zetmeelrijke of suikerhoudende voedingsmiddelen die we na vezels eten, hebben minder effect op ons lichaam. Kortom, het is altijd het beste om de koolhydraten als laatste te eten.” Als je minder hoge pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel hebt, kun je volgens deze wetenschapper gemakkelijker meer vet verbranden, zelfs als je meer (of evenveel) calorieën eet.

Bron | Welingelichte Kringen, Frankfurter Allgemeinde Zeitung

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden