Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom ibuprofen roze van kleur is

waarom-is-ibuprofen-roze.jpg

Ibuprofen is niet te missen. Het lijken net snoepjes, die knalroze pijnstillers. Maar waarom is ibuprofen eigenlijk roze? We zochten de reden voor je uit.

En die zal je wellicht verrassen.

Waarom is ibuprofen roze?

Dat ibuprofen vaak roze is, heeft geen specifieke reden. Vaak, inderdaad: niet alle ibuprofen is roze. De oorspronkelijke producent van ibuprofen maakte de pillen toevallig roze met een natuurlijke kleurstof. Maar sinds er geen patent meer op ibuprofen rust, maken verschillende producenten de pillen in verschillende kleuren. Je hebt ibuprofen daarom ook in de vorm van bijvoorbeeld witte, oranje of blauwe pillen onder de naam advil reliva, nurofen, brufen, spidifen of zafen.

Lees ook:
Ibuprofen of toch paracetamol: wanneer gebruik je welke pijnstiller?

Opvallende pil

Een reden dat in elk geval de oorspronkelijke ibuprofen-pillen roze zijn, kan zijn dat ze moeten opvallen. Want hoe opvallender de pil, hoe kleiner de kans dat je ze door elkaar haalt en het verkeerde medicijn neemt. Maar dat kan natuurlijk ook middels een andere kleur dan roze. Kortom: dat ibuprofen vaak specifiek roze van kleur is, heeft geen eigenlijk niet echt een reden.

Oppassen met ibuprofen

Ook belangrijk om te weten over ibuprofen, is dat je het niet te veel en vaak moet nemen: maximaal vier per dag. Ibuprofen valt onder NSAID’s. Dit zijn pijnstillers met een ontstekingsremmend effect. Een vervelende bijkomstigheid van NSAID’s is dat ze de kans op maagzweren en bloedingen vergroten als je ze te veel en vaak slikt. Zeker mensen boven de zeventig jaar doen er goed aan om maagbeschermers erbij te slikken. Daarbij slikken zwangere vrouwen beter geen ibuprofen, omdat het schadelijk kan zijn voor de baby. Bovendien slik je ibuprofen altijd in combinatie met paracetamol en niet in plaats van. Lees goed de bijsluiter en neem bij twijfel contact op met je huisarts.

Lees ook:
Deze natuurlijke pijnstillers zijn een alternatief voor medicijnen

Bron | apotheek.nl, Zorginstituut Nederland
Beeld | Getty

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant