Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom houden veel mensen zich niet meer aan de coronamaatregelen?

Hoewel het coronavirus nog steeds een wereldwijd probleem is en een tweede golf ook in Nederland op de loer ligt, lijken steeds meer mensen laks om te gaan met de coronamaatregelen.

Hoe komt dat eigenlijk?

Laks omgaan met de coronamaatregelen

Waar we eerst nog afstand hielden, zo veel mogelijk thuisbleven en contact met mensen vermeden, lijken steeds meer mensen laks om te gaan met de coronamaatregelen. De terrassen en stranden stromen weer vol en op straat is het steeds drukker. Hoogleraar gedragsverandering- en beïnvloeding Arie Dijkstra legt aan Trouw uit dat in het begin van de coronapandemie de angst om zelf besmet te raken of naasten te besmetten veel groter was. Daardoor voelde het toen meer alsof het direct hevige gevolgen zou hebben als je je niet aan de coronamaatregelen van het RIVM zou houden.

Toen de druk in de ziekenhuizen en op de intensive care afnam en ook het aantal besmettingen steeds meer daalde, leek die angst steeds meer af te nemen. Gedragstherapeut Martin Appelo uit Groningen legt aan het FD uit dat hierdoor het gevoel van dreiging en de ernst van de situatie in onze hersenen afneemt.

Sociale controle

Daarnaast stimuleert het gedrag om je heen en de controle van de coronamaatregelen hoe goed of juist laks iemand hiermee omgaat. Als veel mensen in je omgeving zich netjes aan de regels houden of als je wordt aangesproken of beboet als je je hier niet aan houdt, zul je sneller geneigd zijn de maatregelen te volgen. Maar zodra veel mensen in jouw omgeving zich niet aan de coronamaatregelen houden, zul je hier zelf ook sneller van afwijken. Door de sociale druk wordt jouw gedrag beïnvloed.

Lees ook: Minder testen, meer besmettingen: aantal positieve coronatesten bijna verdubbeld

Opoffering

Daarnaast weegt volgens de gedragspsycholoog Dijkstra op een gegeven moment de opoffering van het thuiszitten ook niet meer op tegen andere factoren. Als je bijvoorbeeld een eigen onderneming hebt die failliet dreigt te gaan door de crisis en je zelf niet bang bent om het virus te krijgen, dan wordt het na verloop van tijd lastig jezelf te blijven motiveren om je aan de coronamaatregelen te houden.

Ook moet het belang van de samenleving wel heel hoog in je vaandel staan. Dit staat van nature verder van je af dan je eigen belang. Als jij zelf of je naasten weinig risico lopen, zul je waarschijnlijker lakser worden.

Coronamaatregelen herhalen

Inmiddels neemt het aantal besmettingen steeds meer toe en is er in sommige steden in Nederland al een mondkapjesplicht ingesteld. Daarnaast kleuren Zeeland en Zuid-Holland oranje op de Europese coronakaart. Die angst scherpt ons hopelijk weer aan om de coronamaatregelen na te leven. Hoogleraar gezondheidscommunicatie Bas van den Putte van de Universiteit van Amsterdam legt aan het FD uit dat het belangrijk is te blijven communiceren en de regels te herhalen om mensen alert te houden.

Daarnaast is volgens gedragsspecialist Reint Jan Renes voorlichting erg belangrijk. Aan het FD legt hij uit dat mensen hierdoor inzien hoe het wel veilig kan en wanneer ze aan de bel moeten trekken. Bijvoorbeeld door te herhalen dat mensen zich bij klachten moeten laten testen, maar ook hoe je op een veilige manier op afstand toch samen kunt komen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Trouw, Het Financieele Dagblad

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden