null Beeld

Waarom hetzelfde dieet niet bij iedereen even goed werkt

Misschien herken je het wel: je buurvrouw is vijftien kilo verloren door een koolhydraatarm dieet te volgen, maar bij jou lijkt het maar niet te werken. Of dat dieet dat er bij jou voor zorgde dat de centimeters eraf vlogen, werkt voor een vriendin totáál niet. Hoe kan het toch dat hetzelfde dieet niet bij iedereen even goed werkt?

Hoe frustrerend het ook kan zijn wanneer een zogenaamd wonderdieet zoals dat van Adele bij jou niet werkt, de verklaring is eigenlijk best logisch.

Niet de enige

Als jij gemerkt hebt dat een populair dieet, bijvoorbeeld koolhydraatarm, intermittent fasting of het ketodieet, bij jou helemaal geen verschil maakte, ben je niet de enige. Elk jaar starten én stoppen miljoenen mensen met dit soort bekende diëten omdat ze simpelweg niet werken voor hen. En daar blijkt een verklaring voor te zijn.

Andere reactie

Elk lichaam reageert anders op voedingsmiddelen, blijkt uit verschillende onderzoeken. Er zijn een aantal factoren die daarbij meespelen, waaronder de genen en de hoeveelheid én gezondheid van de bacteriën in je darmen. Die laatste spelen namelijk een belangrijke rol bij de vertering van je eten. Dat iedereen anders reageert op eten, zie je bijvoorbeeld ook met dit simpele testje met crackers. Hieruit blijkt hoe goed jouw lichaam tegen koolhydraten kan, en dus ook hoe snel je zult afvallen of aankomen door deze voedingsstof. Ditzelfde blijkt te gelden voor andere groepen voedingsstoffen, zoals suikers, vetten en zelfs zout.

Individueel

Ook kan het zelfs per persoon én per voedingsmiddel verschillen. Zo ontdekte dit onderzoek dat sommige mensen een enorme piek krijgen in hun bloedsuikerspiegel wanneer ze een tomaat eten: iets wat in het algemeen gezien wordt als een gezonde groente met maar weinig calorieën. Zo’n piek in je bloedsuikerspiegel kan ervoor zorgen dat je lijf extra insuline aanmaakt, waardoor afvallen moeilijker is. Bij andere proefpersonen in de studie zorgde de tomaat voor een minimale verhoging van de bloedsuikerspiegel, waardoor het dus een gezonde snack kon zijn.

Lees ook

9 redenen waarom je óndanks je dieet toch geen gewicht kwijtraakt

Wonderdieet bestaat niet

De combinatie van al die factoren, zorgt ervoor dat dezelfde voeding dus bij iedereen andere effecten heeft. Zélfs tweelingen reageren anders op exact hetzelfde dieet. Een wonderdieet waarmee iedereen de juiste hoeveelheid calorieën binnenkrijgt, op gewicht blijft én zich fit voelt lijkt dus niet te bestaan. Ook is er geen key tot het succes van afvallen die voor iedereen zal werken.

Als je wilt afvallen of juist aankomen, zul je dus eerst uit moeten zoeken waar jij wel en niet goed op reageert. Dan zul je merken dat de kilo’s er een stuk gemakkelijker afgaan. Daarnaast is het volgens experts belangrijk om niet te diëten, maar je levensstijl aan te passen. Alleen dán kun je op lange termijn je gewichtsverlies vasthouden.

Meer lezen over diëten en afvallen?

Dan zijn deze artikelen misschien wel wat voor jou:

Bron | Business Insider, Medical News Today

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden