null Beeld

Waarom het slikken van visoliecapsules eigenlijk geen zin heeft

Het slikken van visoliecapsules blijkt lang niet zo gezond te zijn als vaak wordt beweerd. De supplementen zouden niet bijdragen aan een betere conditie van je hart en dus ook niet helpen bij het voorkomen van hartziekten.

Dat blijkt uit een onderzoek van Cochrane, een website met researchpublicaties over de gezondheidszorg.

Minimaal effect

Er is geen bewijs gevonden dat visoliecapsules zouden bijdragen aan een betere conditie van je hart. Sterker nog: de kans dat je hart erop vooruit zou gaan, is zelfs maar één op duizend. Ron Peters, cardioloog bij het AMC, bevestigt dit tegenover BNR Nieuwsradio: “Ik heb nog nooit visolie aan iemand voorgeschreven. Het effect is te minimaal om het bij mensen aan te bevelen.”

Zo gezond als een eskimo

“De gedachte dat de olie zou helpen, is begonnen bij studies waarin inuit werden onderzocht. Deze bevolkingsgroep, door ons vaak eskimo’s genoemd, heeft vergeleken met westerlingen weinig hart- en vaatziekten en onder hen komt minder kanker voor. Dat zou liggen aan hun dieet – ze eten veel vis – maar die associatie is niet helemaal juist. Wij hoeven niet in een kano te varen op zoek naar eten, en zij wonen niet in een stad,” aldus Ron Peters. Juist die manier van leven zou het verschil weleens kunnen verklaren.

Meer handel dan geneeskunde

De cardioloog stelt dat er al veel onderzoek is gedaan naar visoliecapsules. Onderzoekers wilden zien of de olie daadwerkelijk risicofactoren bij hartklachten zou verbeteren, maar de effecten bleken minimaal. “Door de olie gaat de gezondheid wel een klein beetje de goede kant op. Maar vergeleken met afvallen, niet roken en je cholesterol omlaag proberen te krijgen, stelt de positieve invloed van de visoliecapsules weinig voor. De supplementen zijn meer handel dan geneeskunde.”

Bron | lindanieuws.nl

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden