null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Waarom het ook voor jonge mensen belangrijk is om op cholesterol te letten

Wie dacht dat alleen mensen op leeftijd op hun cholesterol moeten letten, heeft het mis. Ook jongere mensen moeten goed in de gaten houden of hun waardes niet te hoog zijn.

Dr. Aimée Brame, arts in het London Bridge Hospital, legde aan Cosmopolitan uit waarom ook jonge, en in en in het bijzonder zwangere, vrouwen last kunnen hebben van een verhoogde cholesterolspiegel.

Cholesterol

Iedereen heeft cholesterol in zijn lichaam, legt dr. Brame uit. "Het wordt gebruikt om celwanden te bouwen, hormonen te maken en vetoplosbare vitamines en galzuren te produceren die worden gebruikt om voedsel te verteren." Het meten van je cholesterolspiegel is vrij makkelijk en kan gebeuren door bloedprikken of zelfs bloedafname met een vingerprik.

Soorten cholesterol

Het bestaat uit twee soorten: HDL-cholesterol (de goede soort, hogere niveaus hiervan verminderen het risico op hartaandoeningen) en LDL-cholesterol (de slechte soort, geassocieerd met gezondheidsproblemen). Die laatste is slecht omdat het de bloedvaten verstopt, terwijl HDL-cholesterol helpt om ze te verwijden.

Mensen die meer LDL-cholesterol hebben, hebben een verhoogd risico op een hartaanval, beroerte of andere gezondheidsproblemen. Je cholesterolspiegel is afhankelijk van levensstijlfactoren - zoals overgewicht, een slecht dieet en gebrek aan lichaamsbeweging - maar je kunt ook genen hebben die ervoor zorgen dat je te veel cholesterol aanmaakt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen kunnen last krijgen van een verhoogde cholesterolspiegel tijdens de zwangerschap. Dat komt doordat nieuwe cellen voor de baby worden gemaakt en omdat het helpt bij de instroom van zwangerschapshormonen. "Niveaus kunnen ergens tussen de 25 en 50 procent stijgen, maar het is de goede soort dat het meest stijgt", zegt Dr Brame. Ze stelt ook dat de niveaus over het algemeen een maand na de geboorte weer normaal worden. Meestal vereist een hoog cholesterolgehalte tijdens de zwangerschap geen behandeling.

"Over het algemeen hebben vrouwen hogere niveaus van HDL (of goede) cholesterol dan mannen, omdat hun lichaam meer van het vrouwelijke hormoon oestrogeen bevat." Dit verandert wanneer vrouwen de menopauze bereiken: de HDL-waarden dalen, de totale cholesterol- en LDL-cholesterolwaarden beginnen te stijgen en het risico op hartaandoeningen neemt ook toe.

Jonge mensen

Of dat betekent dat jonge mensen zich geen zorgen hoeven te maken over hun cholesterol? Helaas niet, want zij kunnen ook risico lopen. Dat hangt ervan af of hartproblemen of diabetes in je familie voorkomen. Als dat zo is, kan het verstandig zijn om je cholesterol te laten testen, helemaal als je rookt of diabetes, hartproblemen of een hoge bloeddruk hebt. "Mensen met een hoog niveau kunnen levensstijladvies krijgen van hun huisarts, bijvoorbeeld om te stoppen met roken of om hun dieet aan te passen met veel fruit, groenten, volle granen, vezels en gezonde vetten", zegt Dr Brame.

Lees ook:

Hoe één avocado per dag je kan helpen bij het verlagen van je 'slechte cholesterol'

Bron | Cosmopolitan UK, Gezondheidsnet

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden