null Beeld

Waarom het knuffelhormoon oxytocine zo belangrijk is

Oxytocine staat bekend als hét knuffelhormoon, een stofje dat onder andere verantwoordelijk is voor een gevoel van intimiteit, verbondenheid en geluk. Maar wat doet deze neurotransmitter eigenlijk precies?

Zo blijkt oxytocine ook enorm belangrijk te zijn tijdens de zwangerschap, en helpt je huisdier jou om meer van dit stofje aan te maken.

Knuffelhormoon

Oxytocine is een hormoon dat vrijkomt als je positief contact hebt met andere mensen. Denk bijvoorbeeld aan een knuffel of zoen, maar ook seks of het aaien van je huisdier. Niet zo verrassend dus, dat het ook wel het knuffelhormoon genoemd wordt. Maar voor de aanmaak is niet per se aanraking nodig: mensen die van elkaar houden, maken dit hormoon al aan door alleen aan elkaar te dénken. En als je geen lover hebt? Dan kun je oxytocine bijvoorbeeld ook aanmaken als je een cadeautje krijgt of chocolade eet.

Oxytocine stimuleert een vredig en rustig gevoel, en geeft mensen de neiging voor anderen te willen zorgen. Het is dé stof die er voor zorgt dat je bij een verliefdheid constant aan de ander blijft denken. Het is de tegenhanger van stresshormoon cortisol, en zorgt er juist voor dat je spieren beter ontspannen.

Ook een neurotransmitter

Daarnaast werkt oxytocine ook als neurotransmitter, een signaalstofje dat er voor zorgt dat je cellen in je hersenen goed met elkaar kunnen communiceren. Het zorgt ervoor dat niet alleen je hersenen, maar je hele lichaam dat gevoel van geluk krijgen. Vergelijkbaar met adrenaline en cortisol, maar daarvan krijg je juist het gevoel van stress en opwinding.

Hulpmiddel bij psychische stoornissen

Oxytocine maakt ons dus gelukkiger, vrolijker en geeft ons vertrouwen in anderen. Mensen met een depressie of chronische stress hebben vaak een lagere hoeveelheid oxytocine in hun lijf, en ook bij mensen met een posttraumatische stressstoornis blijkt dit niveau vaak lager te zijn. Het is nog niet helemaal duidelijk of dit tekort een oorzaak of een gevolg is van een psychische stoornis.

Er wordt momenteel nog veel onderzoek gedaan naar of het toedienen van een oxytocine-supplement in de vorm van een neusspray nut zou kunnen hebben bij de behandeling van deze psychische aandoeningen. Onlangs bleek uit research van King’s College in Londen dat het supplement mogelijk toegepast kan worden bij mensen met autisme, een sociale angststoornis of schizofrenie.

Zwangerschapshormoon

Naast knuffelhormoon, is oxytocine ook één van de belangrijkste zwangerschapshormonen. Voor, tijdens en na de bevalling heeft het stofje enorm veel invloed op zowel de moeder als de baby. Oxytocine speelt een belangrijke rol bij het opwekken van de bevalling, want door het vrijkomen van dit zwangerschapshormoon beginnen de weeën. Niet zo verrassend dat de naam oxytocine dan ook komt dan ook van het Griekse woord okytokos, wat ‘snelle bevalling’ betekent. Als een vrouw ingeleid wordt, wordt ze dan ook vaak aan een infuus met een oxytocine-supplement gelegd. Daarnaast wordt dezelfde stof ook gebruikt om na de bevalling veel bloedverlies te voorkomen.

Borstvoeding

Na de bevalling zorgt de vrijgekomen oxytocine er nog voor dat moeder en baby zich direct sterk verbonden voelen. Ook kan het helpen om de borstvoeding op gang te brengen. Als dat niet gebeurt, wordt er vaak gebruik gemaakt van een supplement in de vorm van een neusspray. De oxytocine in die spray kan er dan voor zorgen dat het lichaam hopelijk meer moedermelk aanmaakt en de baby kan drinken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Psychologisch, 24baby, Science Daily

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden