null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom het Janssen-vaccin anders is dan de andere coronavaccins

Het vierde coronavaccin is donderdag goedgekeurd voor gebruik in Europa. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft besloten dat het Janssen-vaccin veilig is voor gebruik bij alle leeftijden. Op welke manier verschilt dit vaccin van de eerder goedgekeurde coronaprikken?

Nederland heeft meer dan 11 miljoen doses van het Janssen-vaccin besteld, dat ook nog eens een bijzonder Nederlands tintje heeft.

Het Janssen-vaccin

Het Janssen-vaccin is ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Janssen, dat in Leiden gevestigd is. Dat bedrijf is onderdeel van het Amerikaanse Johnson & Johnson, wat op plek vier staat op de lijst van grootste farmaceuten ter wereld. Het kan dus zijn dat je in internationale pers leest over het Johnson & Johnson-vaccin, terwijl wij het hier in Nederland over de coronaprik van Janssen hebben. De vestiging in Leiden focust op de ontwikkeling van vaccins voor de bestrijding van infectieziekten. Zij zijn dus ook aan de slag gegaan voor het coronavaccin, wat geleidt heeft tot het huidige Janssen-vaccin.

Hoewel het middel in Nederland ontwikkeld en geproduceerd wordt, wordt het middel eerst naar de Verenigde Staten verscheept om daar gebotteld te worden. Vervolgens kan ‘ie weer terug naar Europa verscheept worden, om vanaf daar verspreid te worden. Ondanks het Nederlandse tintje aan het Janssen-vaccin, heeft Nederland geen voorsprong bij het krijgen van deze prik.

Lees ook:

Dít zijn de meest gemelde bijwerkingen van de coronaprik

Een vectorvaccin

Het vaccin van Janssen werkt anders dan dat van Pfizer en dat van Moderna, en is meer te vergelijken met het middel van AstraZeneca. Beide zijn namelijk zogeheten vectorvaccins. Dat betekent dat voor deze prik een bestaand en onschadelijk gemaakt stukje van een verkoudheidsvirus gebruikt is. Daaraan is een stukje van de genetische code van het coronavirus toegevoegd, wat ook onschadelijk is gemaakt. Daardoor maakt het lichaam spike-eiwitten aan, die ons afweersysteem vervolgens triggeren om antistoffen aan te maken. De volgende keer dat je in aanraking komt met het coronavirus, herkent je afweersysteem dat virus meteen en wordt het door de antistoffen opgeruimd. Zo zorgt het er dus voor dat je niet ziek wordt.

Slechts één prik

Het grootste verschil tussen het Janssen-vaccin en de vaccins die eerder goedgekeurd zijn? Dat is dat je vanr dit middel maar één prik hoeft te krijgen. Al in het begin van de coronacrisis besloot het Leidse bedrijf zich in te zetten voor een middel waarvan een enkele dosering genoeg was. Een unicum, want alle andere coronavaccins tot nu toe vereisen twee prikken. Dat met dit middel één vaccinatie voldoende is, heeft een aantal voordelen. Het is niet alleen makkelijker voor mensen dat ze maar één prik hoeven halen, maar de kosten zijn ook aanzienlijk lager en het legt minder hoge druk op de zorgmedewerkers die de prikken zetten. Ook kan het Janssen-vaccin bij koelkasttemperatuur bewaard worden, wat de distributie gemakkelijker maakt.

Lagere effectiviteit

Volgens de cijfers van Janssen beschermt hun vaccin voor 67 procent tegen het oplopen van het coronavirus. Daarnaast zou het 85 procent beschermen tegen ernstige coronaklachten en maar liefst 100 procent van alle ziekenhuisopnames en overlijdens kunnen voorkomen. Daarmee is de effectiviteit van die prik minder hoog dan die van Pfizer en Moderna, die beide ruim 90 procent effectief zijn, en het vaccin van AstraZeneca (73 procent). Dat zou voornamelijk komen omdat Janssen maar één keer prikt, legt emeritus hoogleraar vaccins Ben van der Zeijst uit aan RTL Nieuws. "Als Janssen twee keer zou prikken, zou de effectiviteit misschien ook wel hoger liggen", zegt hij. Momenteel wordt nog onderzocht of twee prikken een hogere effectiviteit geven.

Janssen-vaccin in Nederland

Wanneer het Janssen-vaccin in Nederland ingezet zal worden, is nog niet bekend. De Europese Commissie zal binnen een paar uur hoogstwaarschijnlijk laten weten dat de prik officieel gebruikt mag worden in Europa. Het bedrijf verwacht de eerste doses vervolgens in april, mei of juni te kunnen leveren. Het Janssen-vaccin is het vierde vaccin dat nu goedgekeurd is door het EMA. Eerder kregen Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca al toestemming om toe te treden tot de Europese markt. Daarnaast kijkt het EMA nu mee met de ontwikkeling en het testen van drie andere vaccins tegen het coronavirus: Novavax, CureVac en Spoetnik-V.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, RTL Nieuws, Parool

Beeld | Getty Images

null Beeld

Deze week ligt Margriet 12 in de winkel, met Bibian Mentel als gasthoofdredacteur. Een enorme eer, vinden wij. Het nummer is een kijkje in haar leven, en zoals Bibian zelf zegt: “Een herinnering aan mij voor mijn vrienden en mijn gezin, maar hopelijk ook een mooi document over omgaan met tegenslagen en de liefde voor het leven.” Het nummer ligt nu in de winkel en is te bestellen via deze link.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden