Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zo goed is een middagdutje voor je gezondheid

slapen-middag-bloeddruk.jpg

Vind je het ook zo lekker om na de lunch even je ogen te sluiten voor een kort middagdutje? Geen reden om je schuldig te voelen. Volgens Griekse onderzoekers is zo’n half uurtje slaap in de middag juist goed voor je.

De wetenschappers stellen namelijk dat een middagdutje je bloeddruk verlaagt.

Lagere bloeddruk

De onderzoekers van het Griekse Asklipieio Voula-ziekenhuis volgden ruim tweehonderd slapers van middelbare leeftijd die last hadden van een verhoogde bloeddruk. Bij de groep die ’s middags een half uurtje tijd nam om te slapen, was de bloeddruk vijf procent lager. Proefpersonen die langer dan een half uur de ogen sloten, hadden op hun beurt een lagere bloeddruk dan degenen die een korter dutje deden.

Lange middagdutjes zijn beter

Hoe langer je slaapt, hoe beter dus. Voor elk uur dat je dut, daalt de systolische bloeddruk (het hoogste cijfer bij een bloeddrukmeting) met gemiddeld 3 mm Hg per half uur. Ter vergelijking: de meeste medicijnen verlagen de bloeddruk gemiddeld 5 tot 7 mm. “Daar komt nog bij dat een daling van 2 mm Hg al genoeg is om het risico op aandoeningen zoals een hartaanval met tien procent te verminderen,” vertelt cardioloog Manolis Kallistratos van het Griekse ziekenhuis. “Patiënten die ’s middags langer slapen hebben dus minder medicijnen tegen een hoge bloeddruk nodig.”

Niet de hele dag slapen

Dat lang slapen gezond is, wil nog niet zeggen dat we nooit meer ons bed uit hoeven te komen. Kallistratos: “We willen mensen natuurlijk niet aanraden om de hele dag te gaan slapen, maar je hoeft je dus ook niet schuldig te voelen als je een middagdutje doet.”

Bron| WebMD
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant