null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom het goed is om je af en toe te vervelen

Kun jij je nog herinneren wanneer je je voor het laatst écht verveelde? Veel mensen zullen diep in hun geheugen moeten graven. Door de dagelijkse drukte en alle prikkels om ons heen komen de meesten van ons daar nauwelijks aan toe. Heel misschien een keer op vakantie...

Toch is het goed om je af en toe te vervelen, zeggen wetenschappers. Het heeft namelijk een paar heel mooie voordelen.

1. Goed voor de creativiteit

Eventjes niets doen zorgt voor een flinke boost in je creativiteit. Niet voor niets ontstaan de beste ideeën wanneer je de ramen staat te lappen of op zondagmiddag even lekker zit te lummelen. Dit komt doordat je brein op dat moment niet hoeft na te denken over de dingen die je aan het doen bent. Alles gaat op de automatische piloot en daardoor is er meer ruimte voor nieuwe ideeën.

2. Voor persoonlijke groei

Door af en toe even stil staan, zorg je dat je sneller vooruit gaat. Tijdens een moment van verveling heb je rust in je hoofd om stil te staan bij je leven. Wat vind je nou echt belangrijk? En wat zou je in de toekomst nog willen bereiken? Volgens de Amerikaanse hoogleraar menswetenschappen Alan Lightman is verveling daarom essentieel voor een gezond en gelukkig leven.

3. Het maakt gelukkiger

Dankzij de komst van smartphones en social media staan we dag en nacht ‘aan’. Terwijl het juist goed is om geregeld even ‘uit’ te gaan. Vooral onder jongeren leidt de heersende telefoonverslaving tot een toename van psychische klachten, depressies en burn-outs. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat minder met je telefoon bezig zijn gelukkiger maakt. Dus staar uit het raam in de trein of bus en laat die telefoon gewoon wat vaker uit staan. Waarschijnlijk mis je veel minder dan je dacht.

4. Geeft zelfvertrouwen

Door meer tijd voor jezelf te nemen, kun je er op andere momenten beter voor een ander zijn. En wie uitgerust is en vaker voor zichzelf durft te kiezen, krijgt vanzelf meer zelfvertrouwen.

5. En een betere concentratie

Als je een beetje zit te lummelen, zou je misschien denken dat je hersenen even niks doen. Maar wanneer we ons vervelen, is er wel degelijk activiteit. Wel is ons brein (logischerwijs) minder actief. Verveling is eigenlijk een soort rustpunt gedurende de dag waarin je brein kan opladen. En rust is nodig voor een goed herstel. Daarom is het juist in drukke perioden goed om je geregeld even te vervelen. Door op vrije momenten af en toe in de ‘ruststand’ te gaan, kun je je als je aan het werk bent weer beter concentreren.

Lees ook

Wil je meer rust in je hoofd? Voeg deze handeling toe aan je ochtendroutine

Bronnen| de Volkskrant, Gezondheidsnet

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden