Margriet logo
null Beeld

Waarom het gezond is om wat vaker complimenten te geven (én te ontvangen)

Het is Nationale Complimentendag, dus grijp deze kans zeker aan om iemand een complimentje te geven. Het zorgt er namelijk niet alleen voor dat je een ander blij maakt, het is ook nog eens goed voor je gezondheid.

Gezondheidsvoordelen

Volgens hoogleraar sociologie Beate Volker heeft het geven van een compliment meerdere gezondheidsvoordelen. "Een compliment is een effectieve manier om twee dingen te bereiken: zelfwaardering en verbinding met anderen." Wanneer je een compliment geeft, zorg je automatisch voor een betere relatie. En dat levert psychisch nogal wat gezondheidsvoordelen op. “Iets doen voor een ander zorgt ervoor dat er meer van het knuffelhormoon oxytocine en het gelukshormoon serotonine vrijkomt,” vertelt Volker.

Kleine cadeautjes voor je hersenen

Ook de ontvanger profiteert van de voordelen. Het krijgen van complimenten versterkt iemands geluksgevoel en zelfbeeld. De ontvanger maakt bij het krijgen van een goed compliment dopamine aan. Hierdoor krijg je een gelukzalig, positief gevoel. “Complimenten zijn kleine cadeautjes voor je psychische gezondheid," aldus Volker.

Likes op social media

De gezondheidsvoordelen werken volgens de experts alleen wanneer ze oprecht zijn. Virtuele likes hebben geen effect. Volgens Hans Poortvliet, bedenker van de Nationale Complimentendag, zijn de bekende duimpjes en hartjes te algemeen. “Deze vorm van complimenten komt het meest voor, maar hebben het minste effect op onze gezondheid. Je kunt namelijk iedereen op die manier complimenteren; zelfs iemand die je niet mag of willekeurig tegenkomt op straat. Een compliment geeft alleen een gezonde boost als het oprecht, specifiek en inhoudelijk is, speciaal voor de ander is gemaakt en overeenkomt met de waarden van de ontvanger.”

We worden steeds egoïstischer

Het probleem is alleen dat we zo’n compliment alleen goed kunnen maken, wanneer we de ander goed kennen. En dat gaat ons volgens de experts steeds minder goed af. “Dat komt vooral door onze drukke schema's, prestatiedrang en het perfecte plaatje waar we naar streven,” vertelt Volker. “Hierdoor zijn we steeds meer met onszelf bezig, waardoor we de ander minder goed leren kennen en dus ook minder goed een gezond compliment kunnen geven. Het gevolg hiervan is dat we psychisch steeds ongezonder worden.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Nu.nl

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden