null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom het gevaarlijk kan zijn om veel fruitsap te drinken

Je zou denken dat je nooit te veel fruitsap kunt drinken. Al die vitamines zijn toch goed voor je? Nou, onderzoek wijst nu uit dat het tegendeel waar kan zijn.

De kans bestaat namelijk dat fruitsap het risico op kanker verhoogt. Het verband tussen fruitsap en kanker is zelfs net zo sterk als dat tussen cola en kanker.

Vers fruitsap

De Universiteit van Parijs deed een vijfjarig onderzoek onder zo'n 100.000 Fransen, waarvan er 2.200 met kanker gediagnosticeerd werden. De studie richtte zich specifiek op verse fruitsappen, en de vraag of deze net zo ongezond zijn als sappen met toegevoegde suikers.

Overgewicht

Drankjes met veel suiker geven een hoger risico op kanker door het overgewicht dat ze veroorzaken. Bij verse fruitsappen werkt dit hetzelfde, maar gaat het om natuurlijke suikers die in het fruit zitten. Wanneer je één glaasje jus d’orange drinkt, krijg je de calorieën van drie sinaasappels binnen en net zo veel suiker als er in cola zit. Terwijl je zelf niet zo snel drie sinaasappels op zou kunnen eten. En dáár zit het gevaar, menen de onderzoekers.

Borstkanker

Wat opvallend is aan de onderzoeksresultaten is dat van de 2.200 mensen met kanker 693 van hen borstkanker hadden. Terwijl kanker als gevolg van overgewicht zich vaak ontwikkelt als prostaat- en darmkanker, legt Ellen Kampman, specialist in de relatie tussen voeding en ziekte aan de Wageningen Universiteit, uit aan De Telegraaf. Om dat te verklaren, is er volgens haar meer onderzoek nodig.

Wees voorzichtig

Het advies van Kampman is om zo veel mogelijk water en ongezoete dranken te drinken. "Ik zie geen reden om onmiddellijk een ander advies uit te brengen naar aanleiding van dit onderzoek. Maar ik zou wel voorzichtig zijn. Drink geen sloten verse appelsap of sinaasappelsap."

Bron | The Guardian, De Telegraaf

Beeld | iStock

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden