Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom het dragen van een zonnebril zo’n impact heeft op je ogen

Niet alleen onze huid, maar ook onze ogen hebben te lijden onder de schadelijke uv-stralen van de zon. Het is dan ook heel belangrijk om op mooie zomerse dagen zo veel mogelijk een zonnebril te dragen.

Maar wist je dat er één tijdstip op de dag is dat je dat beter niet kunt doen?

Zonnebril beschermt je ogen

Uit een onderzoek dat in 2014 werd gepubliceerd door het US National Eye Institute blijkt dat uv-straling de eiwitten in de ooglens dermate kunnen beschadigen dat het na verloop van tijd de oogaandoening staar kan veroorzaken. Ook zijn er aanwijzingen dat uv-schade het risico op maculaire degeneratie, een van de belangrijkste oorzaken van leeftijdsgebonden blindheid, kan verhogen. Daarnaast kan de zon een vorm van kortdurend oogletsel genaamd fotokeratitis (ook bekend als laserbrandwond) veroorzaken met tijdelijke blindheid of vlekkerig zien tot gevolg.

Extra risico

"Het probleem van ultraviolette straling is dat je het niet kunt zien. Maar wanneer je geen bescherming draagt, dringt het direct het oog binnen en de oogstructuren zijn daar zeer gevoelig voor", legt de Amerikaanse oogarts Rebecca Taylor uit in TIME Magazine. Bovendien zijn er bepaalde factoren die de zonschade aan de ogen kunnen vergroten. "Zo kunnen water, sneeuw en autoruiten ervoor zorgen dat zonlicht gereflecteerd wordt. Op die manier krijgen je ogen een dubbele dosis uv-stralen te verwerken", zegt prof. dr. Stephen Foster van de Harvard Medical School. "Ook op grotere hoogtes zijn de stralen van de zon sterker en nemen de bijbehorende oogrisico's toe."

Goede zonnebril

Een goede zonnebril kan je ogen dus tegen de schadelijke zonnestralen bestellen. Hoe duur de bril is, maakt niet uit. Het belangrijkste is dat de bril 99 tot 100% UVA- en UVB-bescherming biedt. De grootte van de lenzen maakt wel verschil. "Hoe groter, hoe beter," zegt Taylor. Met kleine, ronde John Lennon-brillen krijg je verspreide stralen die van alle kanten binnenkomen, deze biedt dus niet veel bescherming." Een onderzoek van Zwitserse onderzoekers uit 2018 wees bovendien uit dat grote zonnebrillen meer uv-stralen blokkeerden dan kleinere.

Lees ook

Ouderdomsstaar: dit zijn de symptomen (zelfs al vanaf je veertigste)

Uitzondering

Het moge duidelijk zijn, wie zijn ogen zo lang mogelijk gezond wil houden, draagt buiten zo veel mogelijk een goede zonnebril. Toch is er één moment op de dag dat je dat beter niet kunt doen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wie ’s ochtends veel wordt blootgesteld aan fel licht, ’s nachts beter kan slapen. Dit komt doordat ochtendlicht veel invloed heeft op ons bioritme. Het dragen van een zonnebril vroeg op de dag kan dit proces verstoren. Volgens oogarts Foster kun je tot een uur of 9 à 10 ’s ochtends veilig zonder zonnebril naar buiten, mits je niet direct in de zon staart en de zon niet te fel is om schade aan te richten.

Bron | TIME Magazine

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden