null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom het coronavirus zich sneller verspreidt dan andere virussen

Eerder deden sommige mensen er nog lacherig over en schoven het af als 'maar een griepje', maar het coronavirus maakt met de dag meer slachtoffers. Van het afgelasten van grote evenementen tot preventief in quarantaine gaan en alle scholen sluiten. De maatregelen worden steeds verder aangescherpt. Maar hoe komt het toch dat het coronavirus zich zo veel sneller verspreidt dan anderen virussen?

Virologen van Erasmus MC vonden dit verspreidingsverschil opmerkelijk en deden onderzoek.

Verspreiding van het coronavirus

Het lijkt wel alsof we met z’n allen in een heel nare film zijn beland. Straten van normaal drukke steden zijn compleet uitgestorven, veel winkels zijn dicht, steeds meer landen sluiten hun grenzen en contact met anderen moeten we zo veel mogelijk vermijden. Het coronavirus houdt ons in zijn greep. Toch is het niet de eerste keer dat er wereldwijd een virus uitbreekt. Al eerder waren er SARS en MERS. Toch is er duidelijk verschil in de verspreiding: het coronavirus verspreidt zich veel sneller dan eerdere virussen. Volgens onderzoek van virologen van Erasmus MC, komt dit doordat het coronavirus zich makkelijker vermenigvuldigt in de neus. Hierdoor is het sneller overdraagbaar.

Coronavirus zit minder diep

Voor dit onderzoek is gekeken naar apen met het coronavirus. Hieruit bleek dat het virus zich in de darmen, neus en longen bevindt. Ondanks dat de apen wel longontsteking hadden, waren er geen klachten zoals verkoudheid, hoestbuien, kortademigheid of diarree aantoonbaar. De longschade van de dieren is vergelijkbaar met die bij SARS. En dat virus bleef langer aantoonbaar bij oudere apen. Waarom het coronavirus zich sneller verspreidt dan andere virussen, is volgens dit onderzoek mogelijk te verklaren doordat het coronavirus minder diep in de luchtwegen zit dan bijvoorbeeld bij SARS en MERS. Hierdoor verspreidt het coronavirus zich sneller dan andere virussen, wanneer je hoest of niest.

Lees ook: Hooikoorts of coronavirus: hoe herken je het verschil?

Virus overdraagbaar via de lucht?

Wanneer je netjes volgens de richtlijnen van het RIVM in je elleboog hoest of niest, zou de verspreiding van het virus toch moeten worden beperkt. Het lijkt wel alsof het coronavirus langer in de lucht blijft hangen dan andere virussen. Uit onderzoek blijkt dan ook dat het coronavirus langer dan verwacht kan overleven en inderdaad in de lucht blijft hangen.

De Volkskrant haalt daarbij een Amerikaans experiment aan, waaruit bleek dat kleine vochtdruppeltjes tot wel drie uur lang in de lucht kan overleven. Maar of dit lang genoeg is om ook daadwerkelijk besmet te worden, daar is nog niet genoeg onderzoek naar gedaan. En ook de levensduur van het coronavirus op verschillende materialen wordt nog druk onderzocht. Voor nu is dus vooral erg belangrijk om goed je handen te wassen en lichamelijk contact te vermijden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Erasmus MC, AD.nl, de Volkskrant

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden