null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom het beter is om je kerstkaarten met de hand te schrijven

Ga jij binnenkort kerstkaarten versturen? Het is natuurlijk heel praktisch om dit digitaal te doen. Maar je kunt ze, als dat lukt, toch echt beter op de 'ouderwetse manier' met de hand schrijven.

Dat is niet alleen leuker, maar ook nog eens gezonder.

Meer nadenken bij het schrijven

Eerst even een theorie over schrijven die niet zoveel met kerstkaarten te maken heeft. “Wie met de hand noteert onthoudt informatie beter”, zo legt professor Hilde van Waelvelde van de vakgroep Revalidatiewetenschappen aan de Universiteit Gent uit aan Het laatste nieuws. “Studenten die getypte notities maken, onthouden minder van de les dan studenten die met de hand noteren, blijkt uit onderzoek." Dit zou komen omdat als je typt, je het bijna gedachteloos overneemt. Als je met de hand notities maakt, moet je al schrijvend samenvatten. Op papier leg je ook nog eens makkelijker verbanden en daardoor onthoud je de inhoud beter. Maar goed, waarom zijn kerstkaarten volgens het onderzoek dan ook zo belangrijk om met de hand te schrijven?

Fijne motoriek

De inhoud van een kerstkaart is meestal niet zo ingewikkeld. Er valt daarom dus maar weinig van te onthouden. Het echte voordeel aan kerstkaarten zelf schrijven, zit 'm in de fijne motoriek. En die is niet alleen belangrijk om kinderen te leren, maar ook als je ouder wordt te behóuden. "We zien al langer dat de fijne motoriek van kinderen achteruitgaat. Ze knutselen en knippen minder dan vroeger." Ook als je ouder wordt heb je misschien minder vaak een pen in je hand. Zonde, toch? Daarom is het verstandig je kerstkaarten met de hand te schrijven.

Lees ook:

5 verrassende feitjes over kerst die je vast nog niet kende

Kerstkaarten schrijven tegen stress

Kerstkaarten met de hand schrijven helpt ook goed bij stress. Je focust je op de woorden die je op papier zet en daarom wordt schrijven een soort meditatie. Je kunt al je andere gedachten even van je afzetten en je alleen op de kerstwensen focussen. Zo kun je bijvoorbeeld eerst verschillende kerstwensen opzoeken en deze vervolgens met de hand op een kaart zetten. Het loont ook om over je gevoelens te schrijven. Het zou namelijk de stress verlagen, luidt de nog niet bewezen theorie.

Kortom: met de hand je kerstkaarten schrijven, kan zomaar eens zorgen voor een betere motoriek en minder stress. En zeg eens eerlijk, jij vindt de handgeschreven kerstkaarten die je ontvangt toch ook het állerleukst?

Een mooie envelop voor je (kerst)kaart of een klein (kerst)cadeau nodig? Hier vind je een breed aanbod. Hoe mooi is bijvoorbeeld dit gouden exemplaar:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het laatste nieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: winter ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet kerstverhaal, winterpuzzels, cadeaukaartjes, gezond de winter doorkomen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Erandi GodinezGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden