Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom het beter is als vrouwen de temperatuur op kantoor bepalen

temperatuur.jpg

In veel kantoorruimtes is het een dagelijks gevecht bij de thermostaat. Moet de temperatuur nou om hoog of omlaag voor de optimale werktemperatuur? Uit onderzoek blijkt dat er een goede reden is waarom je het niet eens kunt worden met sommige collega’s. Vrouwen zijn namelijk meer gebaat bij een hogere temperatuur dan mannen.

Duitse en Amerikaanse wetenschappers verzamelden de gegevens van 542 proefpersonen. Van hen was 41 procent vrouw. De mannen en vrouwen werden in groepen verdeeld. Vervolgens moesten de groepen deelnemers in verschillende kamers verblijven, die werden verwarmd tussen de 16 en 32 graden. Daarna moesten de deelnemers wiskundige reeksen oplossen en verbale opdrachten uitvoeren. Hieruit bleek dat vrouwen die in een warme ruimte zaten beter presteerden dan de vrouwen in een koele ruimte. Voor elke temperatuurstijging van 1,8 graden steeg de score van vrouwen met 1,76 procent.

Genderkloof

Grappig genoeg waren er bij mannelijke deelnemers geen verschillen. “Als de temperatuur laag is, zijn mannen veel beter dan vrouwen,” constateert Agne Kajackaite, onderzoeker gedragseconomie bij het WZB Berlin Social Science Centre in Duitsland, en auteur van het onderzoek. “Dus er is een genderkloof. Maar wanneer de temperatuur hoger wordt, is er geen significant verschil.”

Meer onderzoek

Volgens de wetenschappers is dit het bewijs dat de omgevingstemperatuur op meer zaken van invloed is dan alleen het gevoel van comfort. De onderzoekers stellen wel dat er meer onderzoek nodig is om te kijken of de temperatuur ook echt invloed heeft op het functioneren van onze hersenen.

Nieuwe normen

Eerdere studies toonden al aan dat de gemiddelde kantoortemperatuur is afgesteld op de stofwisseling van mannen. Omdat vrouwen over het algemeen een tragere stofwisseling hebben, is de temperatuur in veel van deze werkruimtes voor hen vaak te koud. Volgens de onderzoekers zou de verwarming op de meeste werkplekken dus best een tandje hoger mogen dan nu als normaal wordt verondersteld.

Lees ook
Honden luisteren beter naar vrouwen dan naar mannen

Bron| Science DailyNew York Times
Beeld| iStock

Ook interessant