null Beeld

Waarom het belangrijk is om regelmatig bittere voeding te eten (ook als je het niet lust)

Er zullen maar weinig mensen zijn die ’s avonds op de bank zitten en ineens mega trek hebben in spruitjes of witlof. Toch kan het geen kwaad om wat vaker ‘bittere’ voeding op het menu te zetten. Het eten van dit soort voedsel brengt namelijk aardig wat gezondheidsvoordelen met zich mee.

Waarom hekel aan bitter?

Over het algemeen vinden de meeste mensen dezelfde dingen wel of niet lekker. Vooral bittere smaken staan bij velen niet bovenaan hun lijstje met favoriete smaken. Volgens onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research komt dit, omdat bitter in de natuur vaak een indicatie is dat iets giftig is. Daarnaast hebben we van jongs af aan een aangeboren voorkeur voor zoet. Zoet voedsel is over het algemeen rijk aan energie, iets wat we in de oertijd wel konden gebruiken. Sterker nog: de voorkeur voor zoet voedsel en afkeer voor bitter voedsel was een belangrijke eigenschap om in die tijd te kunnen overleven.

Lees ook: dit is de wetenschappelijke reden dat we niet van spruitjes houden

Goed voor je bloedsuikerspiegel

Maar wist je dat iets bitters je bloedsuikerspiegel stabiliseert? De werking van bitter in je lichaam is precies het tegenovergestelde van wat zoet doet. Bittere stoffen kunnen het insulinegehalte in je lichaam reguleren, waardoor ze je bloedsuiker relatief lager houden. Het gevolg is dat je minder snel een energiedip krijgt en ook minder snel last hebt van eetbuien.

Beter voor je spijsvertering en darmwerking

Daarnaast bevat bittere voeding onder andere de vitamines A, D, E en K, maar bijvoorbeeld ook zwavel. Dit zijn stoffen die je galblaas en maagzuurproductie stimuleren, waardoor je eten wordt verteerd. Ook de bewegingen van je darmwand verbeteren, waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen. Bitter voedsel werkt daarnaast ook als een detox: het ontgift en bevordert de werking van de lever.

Bittere voeding werkt als medicijn

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het effect van bittere stoffen op de gezondheid. En wat blijkt? De stoffen in de wortels van witlof en cichorei zouden gebruikt kunnen worden in medicijnen tegen diarree, brandwonden, riep en neurologische aandoeningen. Ook zijn er aanwijzingen van een gunstig effect bij bepaalde hart-en vaataandoeningen en kanker.

Bitter brengt je smaakpapillen in balans

Ook fijn: bitter eten brengt je smaakpapillen in balans. Als je vaker bittere voedingsmiddelen eet, vermindert je verlangen naar zoet én heb je sneller een verzadigd gevoel.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Sante

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden