null Beeld

Waarom het belangrijk blijft om je te laten vaccineren, ook tegen de deltavariant

Virologen trekken aan de bel over de verspreiding van de deltavariant van het coronavirus. Die is zo besmettelijk, dat ook volledig gevaccineerde mensen het virus kunnen oplopen en doorgeven. Helpt vaccineren dan nog wel?

Experts leggen uit waarom het zo belangrijk blijft om je alsnog te laten vaccineren, ook tegen de deltavariant.

Gevaccineerd en toch corona door deltavariant

Van alle mensen die afgelopen week een positieve testuitslag kregen was negen procent volledig gevaccineerd, meldde het RIVM dinsdag. Ook in ziekenhuizen test een toenemend aantal zorgmedewerkers positief op corona terwijl ze al compleet ingeënt zijn. De deltavariant van het coronavirus maakt tot wel duizend keer zoveel virusdeeltjes aan als bij de oorspronkelijke vorm, blijkt uit recent onderzoek. Daardoor is-ie een stuk besmettelijker. En daarom blijft het ook voor gevaccineerden belangrijk om zich voorlopig aan de basiscoronamaatregelen zoals de anderhalve meter afstand te houden.

Lees ook:

Ziekenhuizen scherpen coronamaatregelen weer aan door stijging besmettingen

Prikken voor een ander

Gevaccineerden die de deltavariant oplopen, worden over het algemeen niet zo ziek dat ze in het ziekenhuis belanden. Dat is natuurlijk al een pre van je laten vaccineren. Maar ze kunnen het virus wel overdragen op anderen. En als die ander niet gevaccineerd is, loopt diegene het risico om er wél heel ziek van te worden. Als jij je uitsluitend vaccineert voor een ander, kun je je misschien afvragen waarom je de prik nog zou laten zetten. Toch drukken experts je op het hart om het wel te doen.

Nooit volledige bescherming

Dat het coronavaccin niet volledig tegen alle varianten beschermt, is geen verrassing. Vaccins beschermen namelijk nooit volledig, maar wel veel. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat Pfizer en Moderna de kans op besmetting met zo'n 95 procent omlaag brengen. En in het geval van de deltavariant, is dat bij Pfizer 88 procent en Moderna 72 procent. AstraZeneca en Janssen brengen het er minder goed vanaf.

Lees ook:

Gevaccineerd? Zó goed ben je dan beschermd tegen de deltavarianten

Opstartproces immuunsysteem versnellen

De incubatietijd bij de deltavariant is korter. En dat is een uitdaging voor ons immuunsysteem, want kan die dan wel snel genoeg opstarten? Dat is voor iedereen, maar vooral wat ouderen en kwetsbare mensen betreft de vraag. Door je te laten vaccineren, versnel je dat opstartproces in elk geval en vergroot je de kans dat je niet of mild besmet raakt. En Pfizer en Moderna hebben daarbij een hogere effectiviteit dan Janssen en AstraZeneca.

Immuniteit blijft op peil bij elke mogelijke aanraking met corona

Zolang de groep niet-gevaccineerden groot blijft, blijft de kans groter dat meer mensen besmet raken. "Vaccins zijn en blijven ons belangrijkste wapenfeit, maar het is geen zilveren kogel", legt veldepidemioloog Amrish Baidjoe uit aan NOS. "Het stelt ons wel in staat om lichtere maatregelen te nemen, dus het is belangrijk dat we meer mensen vaccineren." En als je je laat vaccineren ben je misschien alsnog niet honderd procent beschermd, maar werpt het elke keer als je mogelijk wordt blootgesteld aan corona z'n vruchten af. "Als gevaccineerden met het virus in aanraking komen, krijgt het immuunsysteem een boost. Daarmee blijft de immuniteit op peil. Alleen bij mensen bij wie de bescherming minder is, zou je dan wat extra's moeten doen."

Bron | de Volkskrant, NOS

Beeld | Getty

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden