Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom hebben we de hik?

waarom-hebben-we-de-hik.png

Hips… Daar is ie weer: de hik! Even de adem inhouden… Nee, hij is er nog steeds. Waarom hebben we eigenlijk de hik en hoe komen we ervanaf? Margriet zocht het uit!

Wat is de hik?

De hik is een tijdelijk en kortdurend verschijnsel waarbij het middenrif krachtig en onwillekeurig samentrekt. Hierdoor stopt de ademhaling even. In de meeste gevallen ontstaat het door het drinken van alcohol, het eten van met name gekruid voedsel, roken, plotselinge temperatuursverandering in de omgeving en opwinding.

Iedereen heeft weleens last van de hik, maar er zijn ook mensen bij wie het jarenlang aanhoudt. Als de hik langer dan 48 uur aanhoudt of als je er regelmatig last van hebt, dan spreken we volgens de Maag Lever Darm Stichting van een aanhoudende hik. Artsen noemen het ook wel chronische of persisterende hik. Deze hik wordt in veel gevallen veroorzaakt door aandoeningen van de longen, de nieren, het hart, de maag, de darm, de alvleesklier, de lever of de hersenen. Ook stofwisselingsziekten en medicijngebruik zijn vaak oorzaken.

Heeft de hik een functie?

Artsen en onderzoekers hebben veel onderzoek gedaan naar de hik, maar het verschijnsel lijkt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld niezen en hoesten, geen enkele (beschermende) functie te hebben.

Tips om snel van de hik af te komen

Een trucje dat iedereen toepast wanneer hij of zij de hik heeft, is het inhouden van de adem. In veel gevallen houdt het hikken dan op, maar wat ook kan helpen, is een minuut lang kleine slokjes water drinken. Of buig een beetje naar voren zodat het middenrif ontspant. De Maag Lever Darm Stichting geeft aan dat rustig eten en drinken de beste manier is om het hikken te voorkomen.

Wat helpt bij jou om van de hik af te komen?

Bron | Maag Lever Darm Stichting

Ook interessant