Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom het goed is voor je gezondheid om vaker met een onbekende te praten

groenteboer.jpg

Maak jij regelmatig een praatje met de bakker of met een vreemde op de loopband naast je in de sportschool? Dan loop je minder kans op psychische klachten. Onderzoekers ontdekten namelijk dat het hebben van losse contacten net zo belangrijk is voor onze geestelijke gezondheid als diepgaande relaties.

Ons sociale leven bestaat uit wat psychologen zowel ‘zwakke banden’ als ‘sterke banden’ noemen. Een sterke band heb je bijvoorbeeld met je partner, ouders, broer of zus, beste vriend, coach of collega. Zwakke banden heb je met mensen die je waarschijnlijk niet van naam kent, maar wel van gezicht, bijvoorbeeld de barista in je favoriete koffietent of een kassamedewerker in de supermarkt.

Geen volslagen vreemden

Het zijn niet échte onbekenden. “Ik onderscheid vreemden van zwakke relaties door het feit dat er sprake is van wederzijdse erkenning,” legt onderzoeker Gillian Sandstrom van de Universiteit van Essex uit. “Je hoeft de naam van de andere persoon niet te weten, maar je moet ze wel hebben gezien en weten wie ze zijn.”

Vertrouwen in de wereld

Uit het onderzoek van Sandstrom blijkt dat wanneer we een praatje maken met een zwakke relatie, we ons gelijk goed voelen en dat het ons bovendien een gevoel van verbondenheid geeft. “Het geeft ons meer vertrouwen in de wereld en meer een gevoel van gemeenschap. Ik denk dat dat iets is dat mensen echt nodig hebben. We moeten het gevoel hebben dat we ergens deel van uitmaken. Als we dat niet hebben, voelen we ons eenzaam en dat kan een schadelijk effect hebben op onze mentale en fysieke gezondheid.” Wie te veel in een isolement leeft, heeft volgens de onderzoeker zelfs kans om eerder te overlijden. “Eenzaamheid kan een vergelijkbare invloed hebben op onze levensduur als roken of overgewicht.”

Groot verschil bij verhuizing

Zwakke relaties zijn volgens haar bovendien een ideale uitkomst op het moment dat onze dierbaren even geen tijd voor ons hebben. “Wanneer je te veel op je dierbaren steunt, is je geluksgevoel vaak afhankelijk van één of twee personen, terwijl zwakke relaties hetzelfde geluksgevoel kunnen geven. Deze banden worden dan ook door veel mensen onderschat. Dat merk je vooral wanneer mensen naar een andere stad verhuizen waar ze niemand kennen. Naast het feit dat je geen vrienden of familie in de buurt hebt, verlies je ook de vertrouwde gezichten om je heen. Van de vrouw die je altijd zag lopen met je hond tot de barista die je ingewikkelde bestelling uit zijn hoofd kent. Pas wanneer je die mensen kwijt raakt, zie je dat ze het verschil kunnen maken.”

Handig netwerk

Volgens Sandstrom is er bovendien nog een specifieke groep die extra veel baat heeft bij losse contacten: werkzoekenden. “Je dierbaren zullen snel geneigd zijn om je te helpen, maar omdat ze té dichtbij je staan, zullen ze je opties niet snel uitbreiden. Zwakke relaties bieden juist een opening tot een compleet nieuwe wereld aan contacten.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Vice
Beeld| iStock

Ook interessant