Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít is waarom je straks best een glaasje wijn mag gaan drinken

wijn-drinken-gezondheid.jpg

Heb je last van een grieperig gevoel en verkoudheidsklachten? Dan doe je er goed aan straks toch even met vrienden of collega’s een glaasje wijn te gaan drinken. Dat lijkt althans de conclusie van Italiaanse wetenschappers…

Want wat stellen medewerkers van de Italiaanse Universiteit van Pavia na recent onderzoek? Wijn blijkt een antibacteriële werking te hebben. Volgens de onderzoekers heeft wijn die werking te danken aan een aantal biologische verbindingen in zowel rode als witte varianten. Deze verbindingen doden 99,9 procent van de bacteriën op je tanden en in je keel. Het drinken van een glaasje rood of wit zou dus helpen tegen gaatjes én tegen keelpijn. Blijkt er in de uitdrukking ‘Alcohol ontsmet’ toch een kern van waarheid te zitten…

Eén glas toch gezond?

Eerder onderzoek toonde al aan dat matig alcoholgebruik (maximaal anderhalf glas per dag) samenhangt met een lager risico op hart- en vaatziekten en dementie. Volgens het Voedingscentrum lijkt matig alcoholgebruik bovendien het risico op en sterfterisico bij diabetes type 2 te verkleinen.

Antibacteriële werking

De Italiaanse onderzoekers stellen dat de antibacteriële werking van wijn een aanvulling is op de andere positieve effecten van het alcoholische drankje. “In verschillende onderzoeken wordt gesuggereerd dat een bescheiden wijninname positieve effecten heeft op de menselijke gezondheid. De hoeveelheid antioxidanten en vrije radicalen, met name in rode wijn, zorgen vooral voor een hoge dosis polyfenol. En dat kan beschermen tegen vaatziekten en kanker,” legt een van de betrokken wetenschappers uit.

De meningen zijn verdeeld

Alle studies die de onderzoeker hierbij aanhaalt, wijzen echter duidelijk uit dat het drinken van meer dan één glas alcohol meer negatieve dan positieve gevolgen heeft voor de gezondheid. En als je geen alcohol drinkt, is het volgens de wetenschappers zeker niet verstandig om dat vanwege de door hen gevonden gezondheidseffecten nu ineens wel te doen. Een gezonde leefstijl kan namelijk heel goed zonder wijn of bier. Sterker nog: er bestaan flink wat onderzoeken die juist aantonen dat elke hoeveelheid alcohol al schadelijk en ongezond is.

Lees ook
‘Biologische’ producten blijken vaak niet biologisch te zijn

Bronnen| Journal of Agricultural and Food Chemistry, Voedingscentrum
Beeld| iStock.

Ook interessant