Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je volgens deze hoogleraar beter geen hoestdrankjes kunt gebruiken

hoestdrankjes.jpg

Grijp jij ook vaak naar hoestdrankjes als je last hebt van een vervelend kuchje? Volgens de Belgische hoogleraar huisartsengeneeskunde Roy Remmen kun je dit beter niet doen. Geen enkele hoestdrank zou je namelijk beter maken.

De hoogleraar pleit er dan ook voor om alle hoestsiropen uit de handel te halen, omdat het niet bewezen is dat ziekte korter duurt door het innemen van die middeltjes.

Bijwerkingen hoestdrankjes

Wat misschien wél bewezen is volgens hem, is het placebo-effect. “Dat wil zeggen: als de dokter iets voorschrijft, zal het wel werken,” aldus Remmen. Volgens hem zijn er echter genoeg huis, tuin- en keukenmiddeltjes die doeltreffend zijn bij een verkoudheid. Bovendien wijst hij op de bijwerkingen van de meeste hoestsiropen, die vaak een droge mond en slaperigheid veroorzaken.

Lees ook: 5x natuurlijke manieren om van je droge hoest af te komen

Klinische proeven

Het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG) zegt dat het alleen producten uit de markt kan halen als er een veiligheidsprobleem bestaat. Bovendien is het volgens het FAGG niet zo dat een geneesmiddel niet doeltreffend is, omdat er geen klinische proeven zijn gebeurd die de doeltreffendheid ervan aantonen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN
Beeld | iStock

Ook interessant