null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom gaat een inenting met het coronavaccin via een prik?

Ruim 35 procent van de Nederlanders heeft last van prikangst, en dat maakt de drempel om een vaccinatie te halen hoger. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg. Daarmee rijst ook de vraag: waarom moet je het coronavaccin eigenlijk via een prik halen, en kan het bijvoorbeeld niet via een drankje of pil?

Een viroloog legt het uit.

Het coronavaccin via een prik

Voor mensen met grote angst voor naalden en prikken is het een lastig dilemma: je wil het coronavaccin wel, maar via een prik durf je het niet. Voor deze groep mensen zou het een uitkomst zijn als je het coronavaccin ook via een pil toegediend kunt krijgen. Het RTL Nieuws sprak viroloog Gorben Pijlman van de Wageningen Universiteit over deze kwestie. Pijlman legt uit dat we het coronavaccin in eerste instantie via een prik krijgen, omdat dat het meest effectief is. Je spuit hierbij het eiwit direct in de spier, waardoor de immuuncellen meteen aan de slag kunnen. Hoewel er op dit moment een onderzoek naar andere mogelijkheden dan een inenting met een spuit loopt, is dat voor nu dus het meest effectief.

Je maag breekt eiwitten af

Pijlman legt uit dat wanneer je het coronavaccin oraal, dus via je mond, in zou nemen het waarschijnlijk minder goed werkt. De zuren in je maag breken de eiwitten dan net als normale voeding af. Hierdoor is het vaccin waarschijnlijk minder effectief. Het zou kunnen dat je alsnog beschermd bent als je oraal een veel grotere hoeveelheid van het vaccin zou innemen, maar dat is voorlopig nog niet duidelijk.

Daarnaast is het dus niet zo dat een vaccin nooit oraal kan worden toegediend. Dat hangt heel erg af van de ziekte. Zo wordt bijvoorbeeld bij het poliovaccin wel oraal gevaccineerd. Daarbij kun je druppeltjes via je mond innemen, en werkt dit ook effectief.

Lees ook: Heb jij nog twijfels? Diederik Gommers legt uit wat het coronavaccin precies doet

Het vaccin in je luchtwegen

Omdat het coronavirus je luchtwegen aantast is het volgens Pijlman geen gek idee om bijvoorbeeld te vaccineren via een spray of inhaler. Daar doet Wageningen Research op dit moment onderzoek naar. Daarnaast worden kippen bij de vogelgriep bijvoorbeeld gevaccineerd door middel van nevel. De kuikens lopen door deze mist en raken gevaccineerd door dit in te ademen. Dat het coronavaccin op dit moment alleen nog via een prik wordt toegediend heeft volgens Pijlman ook te maken met tijd en kennis. Het is al gebleken dat inenten via een spuit efficiënt is, terwijl een vaccinatie via bijvoorbeeld inademing nog volop moet worden onderzocht.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden