null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom ex-coronapatiënten in Frankrijk misschien maar één prik krijgen

Mensen die het coronavirus al hebben gehad, krijgen in Frankrijk mogelijk maar één coronavaccinatie in plaats van de gebruikelijke twee prikken. Ex-coronapatiënten zouden door de besmetting en het herstel daarvan namelijk al immuniteit opgebouwd hebben, waardoor één vaccinatie voldoende is om te functioneren als booster voor het afweersysteem.

De Haute Autorité de Santé, de Franse Gezondheidsautoriteit die de president advies geeft op dit gebied, raadt dit aan.

Antistoffen

Volgens de corona-experts in de Haute Autorité de Santé (HAS) bouwt iedereen die het coronavirus heeft (gehad) al immuniteit op door middel van antistoffen. Daardoor is de kans op herbesmetting door het virus aanzienlijk kleiner. Dat komt overeen met wat eerdere onderzoeken laten zien: na een besmetting zou je minimaal een half jaar bescherming hebben tegen het virus, wanneer je een gezond immuunsysteem hebt.

Twee prikken

Als ex-patiënten dit soort immuniteit al opgebouwd hebben bij het herstel van de coronabesmetting, hebben ze volgens de HAS dus eigenlijk al een stapje voor, op andere mensen die deze niet hebben. Hun lichaam maakt dat soort antistoffen pas aan in de weken nadat ze het eerste coronavaccin gekregen hebben, zeggen de experts in Frankrijk. De tweede coronaprik werkt als een soort ‘herinnering’ of booster voor de antistoffen na de eerste prik. Daardoor wordt de immuniteit sterker, zeggen de makers van de verschillende vaccins.

Lees ook:

Is het coronavaccin net zo effectief als je de tweede prik uitstelt?

‘Herinnering’ voor het afweersysteem

In het geval van iemand die het coronavirus al gehad heeft, zou het dus kunnen gelden als een reminder voor de zelf aangemaakte antistoffen. Maar daarvoor is één prik volgens de HS voldoende. Volgens de experts moeten ex-coronapatiënten, na besmetting, tussen de drie en zes maandag wachten voor ze de coronaprik halen. Binnen die tijd is één coronavaccinatie volgens hen voldoende om dezelfde hoeveelheid immuniteit te bereiken, als anderen hebben bij twee prikken.

Nog niet officieel

Of er in Frankrijk echt gekozen wordt om ex-coronapatiënten maar één coronavaccinatie te geven, is nog niet duidelijk. De regering van president Emmanuel Macron moet nog akkoord gaan, voordat het advies van de Hoge Gezondheidsautoriteit officieel is. Als dat gebeurt, is Frankrijk het eerste land dat voor deze aanpak met één coronavaccinatie kiest. Alle andere landen kiezen ervoor om twee prikken met een vaccin tegen het coronavirus toe te dienen. Wel verschilt het per land én per soort vaccin hoe lang er tussen die twee doses zit.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | BBC, NRC

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 08 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: liefde vinden tijdens lockdown, een interview met Lilianne Ploumen, dossier schaamte, 15x lekker weg voor 2 en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden