null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom er nog te veel een taboe rust op het gebruik van antidepressiva (en dat niet nodig is)

De meningen over antidepressiva als behandeling van geestelijke aandoeningen - depressies, angst of dwangklachten - lopen enorm uiteen. Vergeleken met andere medicijnen liggen antidepressiva dan ook vaak onder vuur én rust er een taboe op.

Overdreven, vindt psychiater Christiaan Vinkers (verbonden aan het Amsterdam UMC) die samen met ziekenhuisapotheker Roeland Vis het boek ‘Even Slikken. De zin en onzin van antidepressiva’ schreef. Volgens hen worden antidepressiva te veel in het verdomhoekje gedrukt, vertellen ze op NU.nl.

Vooroordelen over antidepressiva

Vinkers erkent dat antidepressiva absoluut niet voor iedereen zijn, maar vindt dat de discussie wel iets minder gepolariseerd kan. "Vergeleken met andere medicijnen zijn de meningen rondom antidepressiva vrij uitgesproken. Dit komt denk ik omdat dat er veel hardnekkige vooroordelen zijn over antidepressiva. Bijvoorbeeld dat het gebruik ervan altijd veel ernstige bijwerkingen geeft en dat antidepressiva niet zouden werken."

Ook positieve verhalen

Volgens Vinkers is het zaak dat je dit per geval blijft bekijken. "Sommige mensen kunnen inderdaad last krijgen van bijwerkingen zoals een verlaagd libido, gewichtstoename of slapeloosheid. Maar dat geldt zeker niet voor iedereen." Het is volgens hem goed om aandacht te hebben voor de negatieve effecten, maar er moet ook zeker ruimte zijn voor positieve verhalen. Er zijn namelijk ook mensen bij wie de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeterd is door het gebruik van antidepressiva. "Soms zijn antidepressiva letterlijk levensreddend.”

Niet te makkelijk voorschrijven

Hij wil er wel op hameren dat antidepressiva niet té makkelijk moeten worden voorgeschreven, bijvoorbeeld aan mensen met een lichte depressie. "Antidepressiva zijn geen gelukspillen die je te pas en te onpas moet inzetten. Ook ik zou mensen met licht depressieve klachten eerst adviseren om meer te gaan sporten, goed te slapen en psychologische behandeling te volgen voordat ik antidepressiva zou voorschrijven.”

Lees ook: Antidepressiva worden vaak verkeerd voorgeschreven

Afbouwen en stoppen

Oud-huisarts en epidemioloog Dick Bijl stelt dat de effectiviteit van antidepressiva zeer gering is én dat stoppen zonder problemen bijna onmogelijk is. Vinkers bevestigt dat laatste. "Stoppen met antidepressiva is inderdaad een onderschat probleem waar gelukkig steeds meer aandacht voor is. Dat wil niet zeggen dat iedereen hiermee moeite ervaart." Honderdduizenden Nederlanders stoppen jaarlijks met antidepressiva. Voor de mensen die hier problemen van ondervinden is het belangrijk dat er meer kennis over en begeleiding bij het afbouwen komt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl

Beeld | Getty Images

Carmen FelixGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden