null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom er binnenkort twee bijsluiters bij medicijnen zitten

Lees jij altijd de bijsluiter voordat je medicijnen gebruikt? Uit onderzoek van instituut NIVEL blijkt dat slechts elf procent van de medicijngebruikers de bijsluiter nooit leest. Een meerderheid doet het dus wel, maar raakt niet beter geïnformeerd. Het bijgevoegde papiertje wordt namelijk vaak beschouwd als onleesbaar.

Om daar verandering in te brengen, krijgen medicijnen vanaf volgend jaar een extra bijsluiter, waarin alle informatie in één oogopslag te vinden is.

Overzichtelijk alternatief

Uit onderzoek van Multiscope, in opdracht van fabrikant Neprofarm, blijkt dat de meeste mensen gebruikmaken van de bijsluiter om de juiste informatie over de dosering te vinden. Maar de meeste bijsluiters bestaan voor een groot deel uit de beschrijving van mogelijke bijwerkingen die maar heel zelden voorkomen. Daarnaast bestaat de tekst voornamelijk uit kleine letters, waardoor consumenten het lastig vinden om de juiste informatie te vinden. En daar moet volgens College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) verandering in komen door middel van een extra bijsluiter.

Belangrijkste informatie

Het nieuwe A4'tje geeft antwoord op de twee belangrijkste vragen die je als consument moet stellen voordat je het medicijn gebruikt: waarvoor is het medicijn bestemd en wat doet het? Daarnaast wordt door middel van symbooltjes in één overzicht duidelijk waar je op moet letten. Een rood kruis bij een glas betekent bijvoorbeeld, dat het medicijn niet gecombineerd mag worden met alcohol en een slippende auto met een uitroepteken geeft aan, dat het medicijn de rijvaardigheid kan beïnvloeden. Verder illustreren wijzers op een klokje bijvoorbeeld hoeveel uur je moet wachten voordat je de volgende tablet mag innemen.

“Het is een A4’tje met veel iconen en makkelijke taal”, vertelt CBG-voorzitter Ton de Boer. Daarnaast gaat het CBG samen met stichting Kijksluiter begrijpelijke animatievideo's maken over medicijngebruik. “We willen medicijnen voor iedereen goed toegankelijk maken. De een kijkt liever een filmpje, de ander ziet het liever in een oogopslag en weer een ander pluist juist graag de hele bijsluiter uit.’’

Bijwerkingen

Bij het onderdeel 'mogelijke bijwerkingen' wordt met gekleurde en blanco poppetjes aangegeven hoe vaak de bijwerkingen voorkomen. Op die manier hoopt De Boer de gunstige effecten van medicijnen beter onder de aandacht te brengen. “De positieve werking van het medicijn is van grote invloed op het vertrouwen dat mensen hebben in medicijnen”, aldus De Boer.

Lees ook

Vrouwen hebben grotere kans op bijwerkingen van medicijnen

Bron| RTL Nieuws, AD

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden