null Beeld

Waarom elke dag 10.000 stappen zetten ook juist níet goed voor je kan zijn

Bijna tienduizend stappen gezet vandaag? Dan loop je nog even wat rondjes door de huiskamer: alles om dat wandeldoel te halen. Maar volgens onderzoeker zit daarin júist ook het gevaar. Jezelf elke dag verplichten om zo veel te lopen, zou kunnen leiden tot obsessief gedrag.

En dat zou juist voor een hoop mentale gezondheidsklachten kunnen zorgen; veel meer dan de voordelen die tienduizend stappen je fysiek gestel opleveren.

Obsessief

Hoewel een stappenteller of fitnesstracker misschien onschuldig lijkt, geeft Engels onderzoek een heel ander idee. Mensen zouden obsessief bezig zijn met het zetten van voldoende stappen, waardoor hun mentale gezondheid juist lijdt onder dit wandeldoel. Obsessief bezig zijn met het halen van tienduizend stappen is bijvoorbeeld bij veel jongeren een stap richting een eetstoornis of een verslaving aan beweging, zeggen de onderzoekers tegen de BBC.

Ook vrouwen blijken sneller vatbaar voor zo’n verslaving aan voldoende beweging, en obsessief gedrag. “Vooral vrouwen zijn hier vatbaar voor. Zij kunnen zichzelf sociaal isoleren van vrienden en familie", stelt een van de wetenschappers. Dat komt omdat ze steeds op hun telefoon of horloge kijken om het aantal gemaakte stappen te checken, en onrustig worden als ze te lang niet bewegen.

Tienduizend stappen

En hoe belangrijk is het eigenlijk om ook écht die tienduizend stappen te zetten? Uit onderzoek van Harvard Medical School blijkt dat dat getal eigenlijk zonder reden de heilige graal geworden is. De onderzoekers bestudeerden de stapgewoonten van 20.000 vrouwen van 62 jaar en ouder, en keek naar welke invloed dat had op hun gezondheid.

7500 is voldoende

Volgens de studie is het zetten van 4400 stappen eigenlijk al voldoende om het sterftecijfer met 41 procent af te laten nemen. Het sterftecijfer blijft in percentage afnemen tot ongeveer 7500 stappen per dag. Daarna blijft het ongeveer gelijk: of je nou 7500 of tienduizend stappen zet, maakt voor de kans op overlijden dus eigenlijk niets uit. Tóch weer een kwart minder dan het bekende doel wat veel mensen zichzelf stellen.

Bron | RTL Nieuws, BBC News, Harvard Medical School

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden