null Beeld Getty Images/RooM RF
Beeld Getty Images/RooM RF

Waarom een tijdje vasten juist heel goed kan zijn voor je darmen en lever

Deze week is de ramadan van start gegaan, een maand waarin mensen met een islamitische geloofsachtergrond tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten. En zo’n tijdje vasten is eigenlijk best goed voor onze darmen en lever, blijkt uit jarenlange onderzoeken. Maar wat is de reden daarvoor?

Ook voor mensen die doen aan intermittent fasting zal dit effect waarschijnlijk gelden.

Vasten en de darmen

De afgelopen jaren bogen onderzoekers zich over de vraag wat er precies in het lichaam – specifieker gezegd de darmen – gebeurt tijdens het vasten. Wat is er daar gaande als je van zonsopgang tot zonsondergang niets eet? Om dat uit te zoeken, bestudeerde een groep wetenschappers de darmflora (alle bacteriën in de darmen) van mensen die meededen aan de ramadan en vergeleken die met dagen waarop ze gewoon aten. De conclusie? Dat een tijdje vasten goed is voor je darmen en lever, vertelt Maikel Peppelenbosch, hoogleraar maag- darm- en leverziekten bij het Erasmus MC in Rotterdam, op de site van dat instituut. Waarschijnlijk geldt hetzelfde voor mensen die intermittent fasting doen.

Vetzuur producerende bacteriën

Dat vasten goed is voor de darmen, heeft te maken met een verandering in de samenstelling van de darmbacteriën. Omdat het lichaam een tijdje geen nieuw voedsel hoeft te verwerken, komen er meer van de zogenoemde butyraat producerende bacteriën in de darmen. Butyraat is een klein vetzuur, dat een heel positieve invloed heeft op ons lichaam. Het heeft een positieve invloed op ons immuunsysteem en de bloedsuikerspiegel, maar aan AD legt Peppelenbosch uit dat er nóg een voordeel is. Dat zit ‘m vooral in de lever: tijdens het vasten krijgt je lichaam een seintje dat het vet moet afbreken. Die bacterie zorgt er vervolgens voor dat het lichaam het vet op de lever begint te verbranden.

Darmflora

“Door minder vaak te eten, zijn er meer goede bacteriën in de darmen. Als de darmflora beter is, voelen mensen zich ook beter”, zegt Peppelenbosch. En dat geldt voor iedereen: ook slanke mensen zonder overgewicht. Want ook zij kunnen een vervette lever hebben, bijvoorbeeld als ze veel alcohol drinken. Maar hoewel vasten wel goed kan zijn voor de darmen, heeft het niet alleen maar gezondheidsvoordelen. Zo bestaat er altijd een risico van uitdroging, en kunnen sommige mensen flauwvallen als ze te weinig eten. Voor je begint aan zo’n grote verandering in je dieet, raden we altijd aan dit met je huisarts te overleggen.

Bron | AD, Erasmus MC

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 17 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: waarom 60'ers gelukkiger zijn dan 50'ers, een interview met Humberto Tan, zó voorkom je spierverlies, wonen op een boot en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/RooM RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden