null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom een terrasje pakken nu risicovoller is dan met het vliegtuig reizen

Terwijl de coronamaatregelen al flink versoepeld zijn, is het leven nog niet zoals het was. Nog altijd gelden er bepaalde regels, kunnen we niet zomaar iedereen een knuffel geven en moet het mondkapje nog op. Toch is er onduidelijkheid, want waarom mag je wel vliegen maar wordt een terrasje pakken nog afgeraden?

Uit onderzoek van het RIVM blijkt namelijk dat maar liefst zes op de tien Nederlanders de opgelegde regels onduidelijk vindt.

Vliegen versus terras

Veel Nederlanders blijken de coronamaatregelen maar gek te vinden. Velen geven aan het onlogisch te vinden dat reizen met vliegtuig wel weer mag, terwijl op een terras zitten met veel mensen nog niet toegestaan is. In een vliegtuig zitten soms wel honderden passagiers, terwijl er op een terras meestal veel minder mensen plaats kunnen nemen. Uit de cijfers van het RIVM blijkt dat deze regel dan ook voor veel vragen en onduidelijkheid zorgt.

Duidelijkheid

Het ministerie laat weten dat reizen met het vliegtuig weer is toegestaan, omdat de situatie op luchthavens en in vliegtuigen goed gehandhaafd kan worden. Op een vol terras - waar alcohol soms rijkelijk vloeit - is dat lastiger. Terwijl je wel dicht op elkaar zit en anderhalve meter afstand houden in een vliegtuig dus onmogelijk is, zou het tóch veiliger zijn dan gezamenlijk op het terras zitten met hetzelfde aantal mensen. Dit komt omdat het verplicht is een mondkapje te dragen, waarmee mogelijke verspreiding van het virus zo goed mogelijk wordt tegengegaan.

Brononderzoek

Het ministerie geeft antwoord op deze prangende vraag. "Per vliegtuig is triage (beoordelen wie naar binnen kan, red.) mogelijk en kan bron- en contactonderzoek snel worden opgestart. Weken van tevoren kun je klachten van reizigers al in beeld hebben", aldus het ministerie. En dat is op een terras natuurlijk een stuk minder nauwkeurig te monitoren.

Afstand houden

Ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen, benadrukt het ministerie dat afstand houden nog altijd de norm is. "Dat is en blijft cruciaal om de overdracht van het virus te beperken. Het aantal besmettingen is momenteel klein, maar we weten dat het om zich heen kan grijpen. In allerlei landen zien we oplevingen en het aantal besmettingen wereldwijd is nog nooit zo groot geweest."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nu.nl

Beeld | iStock

Anne-Flore MullerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden