null Beeld

Waarom een pinda-allergie gevaarlijker is dan andere allergieën

Mensen met een pinda-allergie kunnen in een anafylactische shock raken als ze per ongeluk toch pinda’s of pindaresten binnenkrijgen. Maar waarom is een pinda-allergie gevaarlijker dan andere allergieën?

Laten we eerst eens kijken naar die allergische reactie. Zo’n anafylactische shock, of ernstige allergische reactie, ontstaat doordat het lichaam abnormaal reageert op een van nature aanwezige proteïne in het betreffende voedsel. Eiwitten in de pinda dus. Vervolgens maakt het lichaam grote hoeveelheden histamine aan. Histamine versterkt de afweerreactie van het lichaam: bloedvaten verwijden, je bloeddruk daalt, je lichaam zwelt op en als je niet op tijd met een injectie tegen de allergie aan komt zetten, kun je zelfs sterven.

Pinda-allergie

Dit is hoe het zo ongeveer met elke voedselallergie gaat. Waarom pinda’s dan extra gevreesd worden? Voor mensen met een heftige allergie is 2 milligram eiwit in een voedingsmiddel waar ze allergisch voor zijn al genoeg voor een lichamelijke reactie. In een pinda zit 200 milligram eiwit. Je bevindt je dus al gauw in de gevarenzone met een pinda-allergie.

Pindavrij

Om dit soort allergische reacties zo veel mogelijk te voorkomen worden steeds meer openbare plekken pindavrij. In Amerika begonnen ze jaren terug al met pindavrije tafels in schoolkantines en uiteindelijk zelfs pinda- of notenvrije scholen. Ook Nederland volgt deze trend op. Zo was er in 2018 een school die ouders opriep hun kinderen geen broodje pindakaas meer mee te geven, omdat er een nieuw meisje met pinda-allergie in de klas kwam.

Paniek

Overdreven of een prima maatregel? Volgens Erna Botjes, voorzitter van de Stichting Voedselallergie, overlijden er jaarlijks zo’n honderd Europeanen aan voedselallergieën. Een klein deel daarvan is specifiek een allergische reactie op een pinda geweest. Dat lijkt mee te vallen, maar volgens de stichting komen er steeds meer mensen met een pinda-allergie bij: het aantal mensen dat allergisch is, is de afgelopen tien jaar verdubbeld. In Nederland heeft iets meer dan 1 procent van de mensen een pinda-allergie.

Vis en schaaldieren

Logische paniek dus? Volgens Miranda Waggoner, onderzoeker aan Princeton University, zijn er in elk geval in de Verenigde Staten twee keer zo veel mensen allergisch voor vis en schaaldieren. Waarom dat voedsel niet verboden wordt op scholen in plaats van pinda’s, snapt ze dan ook niet. Volgens haar is een allergische reactie op pinda’s weliswaar gevaarlijker, maar gaat het om zo’n kleine groep mensen dat we er eigenlijk geen publiek probleem van zouden moeten maken.

Lees ook:

Onderzoekers zijn een stapje dichter bij een medicijn tegen pinda-allergie

Medicijn in zicht

Ook al is het een relatief kleine groep mensen, toch wordt er hard gewerkt aan een geneesmiddel tegen de dodelijke allergie. Wetenschappers van de Stanford Universiteit hadden eind 2019 een doorbraak toen ze een testgroep van allergische mensen injecteerden met een antilichaam dat ervoor zorgde dat ze, na vijftien dagen het medicijn te hebben gebruikt, niet meer allergisch waren voor pinda’s. Na die vijftien dagen was 73 procent van de testgroep in staat om een hele pinda op te eten zonder problemen.

Bron | Quest

Beeld | iStock

Carmen Felix

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden