null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom een overdosis vitaminen gevaarlijk kan zijn

Vul jij je dagelijkse portie vitaminen en mineralen aan met een pilletje? Daar kun je wellicht beter mee stoppen. Uit een groot Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat je lichaam beter in staat is om vitaminen op te nemen uit voedsel dan uit een vitaminesupplement. Bovendien loop je het risico om een gevaarlijke overdosis in te nemen.

Wetenschappers van de Tufts University, Friedman School of Nutrition Science and Policy analyseerden de gegevens van 27.000 Amerikaanse volwassen om de samenhang tussen voedingssupplementen en overlijden door cardiovasculaire aandoeningen en kanker te onderzoeken. Uit de studie bleek dat een adequate inname van vitamine K en magnesium zorgde voor een verminderd risico op overlijden. Dat gold echter alleen voor de groep die deze stoffen binnen kreeg via hun voeding. Supplementen hadden dat effect niet.

Opstapeling van vitaminen

De voedingsstoffen die in supplementen zitten, zijn niet zo effectief voor de gezondheid als die in de voedingswaren. Sterker nog, verkeerd gebruik van voedingssupplementen kan leiden tot een overdosis aan bepaalde vitaminen. En hoewel je de meeste vitaminen gewoon uitplast, zijn er ook vitaminen die in je lijf worden opgestapeld. “Vitamine C plas je gewoon uit,” stelt onderzoeker Fanf Fang Zhang. “Maar voor de vitaminen A, D, E en K geldt dat niet. En dat kan op den duur tot een vergiftiging leiden.”

Overdosis calcium

En hoewel de vitaminen en mineralen uit een gezond voedingspatroon kunnen leiden tot een lager risico op overlijden bij diverse ziektes, geldt volgens de onderzoekers dat vitaminepillen juist voor een hogere overlijdenskans kunnen zorgen bij kanker. Een hoge dosis calcium zou 53% meer risico opleveren om te sterven aan kanker.

Uitzonderingen

“Voor de normale bevolking is het niet nodig om supplementen in te nemen,” zegt professor Zhang. Toch stelt hij wel dat er een kanttekening moet worden gemaakt voor sommige doelgroepen. “Zo hebben ouderen die in woonzorgcentra wonen, baat bij vitamine D om botontkalking tegen te gaan en topsporters hebben bijvoorbeeld baat bij vitamine C om verkoudheden te voorkomen.”

Bron| Tufts University, Het Nieuwsblad

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden