Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom een ochtendwandeling net zo effectief kan zijn als een kop koffie

Kun jij zeker 's ochtends niet zonder koffie? Wetenschappers hebben ontdekt dat je hetzelfde effect als cafeïne kunt creëren door eerst te gaan sporten.

Oké, we geven toe, daar heeft natuurlijk niet iedereen zin in op de vroege ochtend.

Twee energieboosters

Dat je na een flinke hardloopsessie lekker wakker geschud bent, valt natuurlijk te verwachten. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat zowel sporten als koffie een positieve invloed hebben op ons werkgeheugen. Dit is het deel van je geheugen dat je gebruikt om bepaalde taken, zoals opstarten en boodschappen doen, te kunnen uitvoeren. In je werkgeheugen wordt informatie, zoals je boodschappenlijstje of dingen die je toepast in je ochtendroutine, tijdelijk opgeslagen. Wetenschappers van de Western University wilden weten wélke van de twee energieboosters het meest effectief is en besloten daarom over te gaan tot een onderzoek.

Vergelijkingsonderzoek

De onderzoekers voerden een tweedelig experiment uit op een groep van dertig personen die regelmatig koffie dronken, en dertig proefpersonen die nauwelijks koffie dronken. In het eerste deel van het onderzoek moesten alle zestig deelnemers koffie drinken en twintig minuten in een stevig tempo wandelen. In het tweede deel van het onderzoek mochten de proefpersonen geen koffie drinken, maar moesten ze wel twintig minuten snelwandelen. Na beide delen van het experiment werd het werkgeheugen van de deelnemers getest.

Sporten even effectief als koffie

Uit de resultaten bleek dat twintig minuten inspanning net zo veel impact had op het werkgeheugen van de deelnemers als de werkzame stof in koffie. Dit positieve effect deed zich voor bij de regelmatige koffiedrinkers én de proefpersonen die nauwelijks koffie dronken. Ook had de groep regelmatige koffiedrinkers door de wandeling minder last van ontwenningsverschijnselen die kunnen ontstaan door het afkicken van cafeïne. Een verklaring voor deze vermindering van hoofdpijn, vermoeidheid en een slechter humeur, konden de wetenschappers op basis van dit experiment niet geven. Al heeft dit vermoedelijk te maken met het feit dat er tijdens het sporten endorfine vrijkomt, dat zorgt voor een gelukkiger gevoel.

Minder koffie drinken

Wil je dus minder koffie drinken, dan is het een goed idee om iets vaker te sporten. Maar andersom is het fijn om te weten dat als je even geen tijd of zin hebt om de sportschool te trotseren, een kop koffie tot op zekere hoogte je diezelfde energieboost kan geven - en dat dat niet tussen je oren zit.

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden