null Beeld Getty Images/Cultura RF
Beeld Getty Images/Cultura RF

Waarom een MRI-scan mogelijk onderdeel wordt van bevolkingsonderzoek borstkanker

Elk jaar krijgen miljoenen vrouwen een oproep om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek waarmee borstkanker kan worden opgespoord. Dit onderzoek verloopt nu via een röntgenfoto (mammografie), maar uit Nederlands onderzoek blijkt dat het beter is om dit via een MRI-scan te doen.

Bij vrouwen met dicht borstweefsel is een tumor op een röntgenfoto namelijk slecht zichtbaar. Dat zorgt ervoor dat de tumor bij 8 procent van alle vrouwen vaak laat ontdekt wordt. Een MRI-scan zou in deze gevallen wel uitsluitsel kunnen geven.

MRI-scan voor onderzoek borstkanker

Uit eerder onderzoek blijkt dat vrouwen met dicht borstweefsel twee keer zo veel kans hebben op het krijgen van borstkanker. Maar bij deze vrouwen is het beeld van het weefsel bij een mammografie vaak erg wit. Omdat een tumor op een röntgenfoto ook wit is, valt deze in veel gevallen bijna niet op.

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht hebben voor het eerst onderzoek gedaan naar de meerwaarde van een MRI-scan bij deze vrouwen. Hieruit blijkt dat deze ervoor kan zorgen dat de ziekte jaarlijks bij 80.000 vrouwen eerder kan worden opgespoord.

Mogelijke aanpassing bevolkingsonderzoek

Volgens onderzoeksleider Carla van Gils zijn de eerste resultaten van het onderzoek hoopgevend. Als alle 80.000 vrouwen met dicht borstweefsel een MRI zouden laten uitvoeren, zouden jaarlijks minstens 300 gevallen van borstkanker eerder aan het licht kunnen komen. De resultaten van deze groots uitgevoerde studie zorgen er mogelijk voor dat het bevolkingsonderzoek in de toekomst wordt aangevuld met een MRI-scan. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid heeft daarom nu met spoed advies gevraagd aan de Gezondheidsraad en het RIVM. Daarna besluit hij of een MRI deel gaat uitmaken van het bevolkingsonderzoek.

Voor- en nadelen MRI-scan

De komende tijd worden de voors en tegens nader onderzocht. Zo wordt er uitgerekend hoeveel levens het onderzoek met een MRI kan redden. Daarnaast wordt bekeken of patiënten met tumoren die ontdekt zijn dankzij een MRI-scan minder zware behandeling hoeven ondergaan. Een mogelijk nadeel van de MRI-scan is dat deze ook verdachte plekjes aan het licht brengt die mogelijk later onschuldig blijken te zijn. Een ander nadeel is dat een MRI-scan veel duurder is dan een mammografie. De kosten van het bevolkingsonderzoek zouden met zo’n 10 à 15 miljoen euro kunnen oplopen.

Lees ook

12 zichtbare veranderingen van je borsten die kunnen wijzen op borstkanker

Bron | de Volkskrant, The New England Journal of Medicine

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/Cultura RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden