null Beeld

Waarom een langzamer wandeltempo kan wijzen op alzheimer

Oudere mensen met een langzaam wandeltempo lopen meer kans om vroegtijdig te overlijden. Maar wist je dat langzame wandelaars er daarnaast vaak ook ouder uitzien én eerder symptomen van alzheimer vertonen?

Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Duke.

Duidelijk verschil wandeltempo

Zowel het brein, als het lichaam, van langzame wandelaars blijkt op 45-jarige leeftijd al sterk verouderd. Dit, in vergelijking tot het brein van hun snellere leeftijdsgenoten. De tanden, longen en immuunsysteem zijn in een slechtere conditie. Daarnaast is er sprake van minder hersenvolume, minder hersenoppervlak en meer kleinere laesies in de hersenen. Dit laatste komt normaal gesproken alleen bij oudere mensen voor. Ook ziet de langzame wandelaar er vaak ouder uit dan haar snellere leeftijdsgenoot.

Lees ook: hoe zeewier kan helpen om alzheimer tegen te gaan

Langdurige studie

Het onderzoek, gebaseerd op een langdurige studie, werd onder 950 mensen uitgevoerd. Vanaf hun geboorte werden zij gevolgd. Op basis van het IQ, de taalkennis en de motorische vaardigheden, konden de langzame wandelaars er al op driejarige leeftijd worden uitgepikt. “Dat langzame wandelaars tussen de zeventig en tachtig jaar eerder doodgaan dan snellere leeftijdsgenoten, wisten we al. Maar deze studie gaat veel verder dan dat en laat zien dat langzaam wandelen een probleem is dat al op jonge leeftijd kan worden ontdekt,” aldus professor Terrie Moffitt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Dailymail

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden