null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom een kwart van de patiënten medicatie niet goed inneemt

Veel Nederlanders gaan slordig om met het gebruik van hun medicatie. Wekelijks belanden duizend mensen in het ziekenhuis en op jaarbasis sterven zelfs evenveel mensen aan verkeerd medicijngebruik.

Waarom zijn mensen ontrouw met medicijnen, terwijl ze bedoeld zijn om ons beter te maken?

Verkeerd medicijngebruik

De cijfers liegen er niet om: ruim een kwart van alle Nederlandse patiënten is niet medicatietrouw. Dat wil zeggen dat niet alle geneesmiddelen volgens het schema worden ingenomen. Ook stoppen veel patiënten voortijdig met het gebruik van hun medicijnen. De mate waarin patiënten trouw zijn aan hun medicatie varieert erg tussen de verschillende geneesmiddelengroepen. Zo is 93 procent van alle patiënten die orale diabetesmedicatie gebruiken, zijn trouw aan hun medicijnen. Ook voor bloeddrukverlagende middelen is de medicatietrouw hoog: het percentage ligt op 91 procent.

Jongere patiënten

Maar bij astmamedicatie en medicijnen bij ADHD ligt dit percentage een stuk lager (58 procent). Ook leeftijd lijkt een belangrijke rol te spelen in de mate waarin iemand trouw is aan zijn medicatie. Voor alle aandoeningen geldt dat patiënten jonger dan 45 jaar minder trouw zijn in het slikken van hun geneesmiddelen.

Oorzaken

De redenen om medicatie niet (volledig) te slikken zoals wordt voorgeschreven door de zorgverlener, verschilt vaak. Sommige mensen vergeten het gewoon zo nu en dan, anderen beginnen er niet eens aan of stoppen na een tijdje. De reden hiervoor kan zijn dat ze het gevoel hebben dat de klachten niet voldoende afnemen of dat ze veel last hebben van bijwerkingen. Anderen maken een kuur niet af omdat de symptomen eerder stoppen.

Bijwerkingen

Daarnaast verloopt ook de samenwerking tussen verschillende zorgverleners vaak niet optimaal. Doordat niet alle zorgverleners op de hoogte zijn van de verschillende medicijnen die een patiënt gebruikt, kunnen er vervelende bijwerkingen ontstaan voor de patiënt. Dit komt doordat het ene medicijn de bijwerkingen van het andere medicijn versterkt.

Lees ook

Waarom ouderen ‘vergiftigd’ kunnen worden door medicijnen

Gevolgen

Hoewel het dus vaker voorkomt, is het toch verstandiger eerst met een arts te overleggen voor je met bepaalde medicatie stopt. Wanneer een patiënt geneesmiddelen inneemt volgens een schema (en net zo lang als is voorgeschreven), werken ze beter. Het kan bovendien zijn dat je de problemen die door het stoppen ontstaan pas na een paar dagen opmerkt. Onregelmatig innemen kan er bovendien voor zorgen dat je steeds weer opnieuw bijwerkingen krijgt. Het herstel duurt bovendien langer en in het ergste geval kan de patiënt zelfs overlijden.

Bron | Rijksoverheid, TherapietrouwMonitor, MAX Vandaag

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden