null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom een glaasje wijn je niet tot rust brengt (ook al denk je misschien van wel)

Na een lange dag, een drukke week of een stressvol moment kan het met een glas wijn op de bank voelen alsof je tot rust komt. Maar wist je dat dat juist averechts kan werken? We leggen je uit waarom.

Én wat je in plaats daarvan beter kunt doen.

Wijn brengt je níet tot rust

Hoe relaxed het ook kan voelen, een glas wijn nemen op of na een stressvol moment geeft je helemaal geen rust. Sterker nog: het kan stress of angst juist verergeren en daarnaast ook nog eens je nachtrust verstoren - helemaal als je hier sowieso al vaker last van hebt. Dat zit zo:

Wijn brengt je stofwisseling uit balans

Alcohol verandert het niveau van de serotonine, neurotransmitters en andere hormonen in je hersenen en lijf, en dat kan zorgen voor een toename van stress of angst. Hoewel een glaasje wijn rustgevend kan voelen, onderdrukt alcohol juist je zenuwstelsel. Dat zorgt ervoor dat de klap nog harder kan aankomen als dat rustgevende effect weer is verdwenen.

Wijn zorgt voor opvliegers en nachtelijk zweten

Als je lichaam van slag is, gaat het hard aan het werk om het weer in balans te brengen. Ben je in de (pre-)menopauze? Dan kan je lichaam het doel missen bij het streven naar evenwicht. Het drinken van een glas wijn ziet je lichaam dan als suiker, waardoor een piek in insuline de stijging van de bloedsuikerspiegel kan opvangen. Andere hormonen, waaronder oestrogeen en progesteron, worden dan verstoord. Als je lichaam probeert evenwicht te bereiken, kan het te hard gaan proberen en overcompenseren, wat kan leiden tot opvliegers en nachtelijk zweten.

Wijn verstoort je nachtrust

Als je lichaam niet in evenwicht is, kan het niet ontspannen. Je denkt misschien dat je er heerlijk slaperig van wordt, en dat is misschien eerst ook zo. Maar vervolgens word je een paar uur later wakker, nemen de rustgevende effecten af en zit je met een lichaam dat probeert weer in balans te komen. En alsof wakker liggen nog niet rot genoeg is, kan het ook meer angst veroorzaken.

Lees ook:

15 snelle tips voor nieuwe energie na een periode van stress

Angst of stress tegengaan

Weet je niet wat je dan wél moet doen als je een stressvolle dag achter de rug hebt? De volgende dingen kunnen helpen:

Kies voor rustgevende geuren

Bepaalde geuren, zoals lavendel, bergamot en kamille kunnen je helpen ontspannen. Steek een geurkaars of een diffuser aan, neem een bad met een essentiële olie of smeer daar een beetje van op je pols.

Sluit alle schermen af

Even geen telefoon, tv of tablet... Je hebt misschien het gevoel dat ze je helpen ontspannen, maar dat is - door het blauwe licht en de vele informatie die je binnenkrijgt - helaas niet zo. Doe dit minstens een uur, maar het liefst drie uur voordat je naar bed gaat.

Vergeet niet te ademen

Je denkt er misschien niet snel aan, maar bewust ademen kan een heleboel stress verlichten. Als je rustig en diep ademhaalt versnelt dat de bloedcirculatie, wat zorgt voor volledige ontspanning.

Oefen met dankbaarheid

Maak een lijstje met een paar dingen waar je dankbaar voor bent die dag. Hoe rot je je ook voelt, er is altijd wel íets - hoe klein ook - te bedenken waar je dankbaar voor bent. Door hier over na te denken en bezig te zijn met het opschrijven, zul je merken dat je je als vanzelf rustiger (en dankbaarder) gaat voelen.

Neem een alcoholvrij slaapmutsje

Thee, bijvoorbeeld kamillethee of een van deze soorten, kan je een heerlijk ontspannen gevoel geven voor het slapengaan. Werkt veel beter dan een glas wijn.

Lees ook:

Dit zijn de lichamelijke én mentale gevolgen van dagelijks alcohol drinken

Bron | Mindbodygreen

Beeld | Getty Images

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

null Beeld

Margriet Extra: Fit & Slank ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet fitplan voor een frisse start, 38 slanke recepten, persoonlijke verhalen, work-outs voor binnenblijvers en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden