null Beeld

Waarom een fysieke blessure soms tussen je oren kan zitten

Loop jij al langere tijd met een zweepslag of een tennisarm? Of kun je al een tijdje niet meer lekker rennen door een zeurende knie? Na een tijd revalideren en aantal bezoeken aan de fysio zou je ervan af moeten zijn. Toch heb je het gevoel dat de pijn aanhoudt. Kan een blessure soms tussen je oren zitten?

Kom jij ook maar niet van die blessure af? Dat kan te maken hebben met de verbinding tussen lichamelijke en geestelijke pijn.

Niet aantoonbaar

Je hebt al een flink aantal bezoekjes gebracht aan de fysio en netjes de oefeningen voor een spoedige revalidatie gedaan. Ook je fysiotherapeut stelt dat je uitbehandeld bent. Toch voelt het voor jou niet zo. Stel je je dan aan? Of kan je blessure dan ook een psychische klacht zijn geworden? Re-integratiepsycholoog en fysiotherapeut Merel van der Spoel vertelt aan Women’s Health dat dit inderdaad het geval kan zijn. Je hebt geen weefselschade meer, maar toch is het niet zo dat je deze blessure verzint.

Hersenen herkennen pijn

Ieders pijngrens is anders en ook hoe je vervolgens met de pijn omgaat verschilt per persoon. Van der Spoel vertelt dat wanneer je pijn ervaart, je hersenen een soort nieuw 'pad' aanmaken. Hierdoor herken je deze pijn sneller, en ervaar je diezelfde soort pijn ook sneller. Dat geldt dus ook bij een blessure. Wanneer je acute pijnervaring wegvalt, ervaren je hersenen nog steeds gemakkelijker die soort pijn. Deze aanpassing van je hersenen wordt ook wel neuroplasticiteit genoemd.

Blessure tussen je oren

Specialist in revalideren en eigenaar van een pijnkliniek Adriaan Louw vertelt dat bij één op de vier mensen met een blessure de hersenen zich niet aanpassen. Dat houdt in dat wanneer je na een revalidatieproces bent genezen, je hersenen nog steeds een pijnsignaal afgeven. Je hebt je blessure en pijnklachten dus niet verzonnen, maar het zit wel tussen je oren. Want fysiek ben je alweer helemaal de oude.

Lees ook: Dit is hoe jouw hartslag ziektes en blessures kan voorspellen

Stress de oorzaak van een blessure

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat stress de kans op een blessure vergroot. Maar stress zorgt er ook voor dat je revalidatieproces langzamer verloopt. Als je te veel focust op presteren of onzeker bent, iets wat bijvoorbeeld bij topsporters vaak het geval is, dan kan het zijn dat je hersenen langer pijn ervaren. En hierdoor kan het revalidatieproces dus ook vertragen.

Train je hersenen

Ook als je continu bezig blijft met je pijn kan je herstelproces vertragen. Als je door het piekeren bijvoorbeeld slechter gaat slapen, geef je je lichaam minder rusttijd om te herstellen. Je kunt je brein echter wel trainen om zo’n 'pijnpad’ te veranderen. Heb je door een bepaalde simpele beweging je blessure opgelopen? Herhaal dan juist die beweging om je hersenen een positieve associatie te geven in plaats van pijnprikkels. Blijf niet te lang in je blessure hangen, maar geef je hersenen juist weer vertrouwen in je lichaam door bewegen niet uit de weg te gaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women's Health

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden